Javnost ima pravo na informacije od značaja

Predsjednik Savjeta Agencije Muhamed Gjokaj čestitao je građanima Crne Gore 28. septembar Međunarodni dan prava javnosti da zna, sa željom da se u demokratskom društvu kome teži Crna Gora na svom istorijskom putu pristupanja Evropskoj uniji ostvaruju Ustavom i Zakonom zagarantovana prava
63 pregleda 0 komentar(a)
Muhamed Gjokaj, Foto: Zoran Đurić
Muhamed Gjokaj, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.09.2015. 08:12h

Javnost ima pravo na informacije u posjedu organa vlasti od javnog značaja, ocijenjeno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Predsjednik Savjeta Agencije Muhamed Gjokaj čestitao je građanima Crne Gore 28. septembar Međunarodni dan prava javnosti da zna, sa željom da se u demokratskom društvu kome teži Crna Gora na svom istorijskom putu pristupanja Evropskoj uniji ostvaruju Ustavom i Zakonom zagarantovana prava.

„Sa željom da narednog 28. septembra kažemo da smo napravili pomak u procesu otvorenosti svojih institucija pozivam građane da daju lični doprinos kroz ostvarivanje u praksi Ustavom i Zakonom zagarantovanog prava na pristup informacijama“, kazao je Gjokaj. Prema njegovim riječima, princip trasnparetnosti sadrži pravo javnosti da zna i mehanizme u pogledu zaštite tako i ostvarivanja u praksi prava.

On tvrdi da je Agencija u proteklom vremenu podnijela blizu 120 inicijativa za kontrolu kancelarijskog poslovanja prvostepenih organa u cilju provjere navoda iz “pobijanih rješenja pred nadležnim Ministarstvom unutrašnjih poslova, što je rezultiralo u praksi pokretanje prekršajne odgovornosti protiv odgovornih lica u institucijama od strane MUP-a”.

Gjokaj je naglasio da je Agencija donijela odluku u 49 predmeta o podnošenju incijative za pokretanje prekršajne odgovornosti protiv odgovornih lica u prvostepenim organima zbog povrede odredbi Zakona o slobodnom pristupu informacijama. “Agencija je tokom ove godine donijela blizu 1.800 odluka u predmetima”, zaključio je on.

Bonus video: