Je li Veljović prepisivao magistarski?

“Vijesti” saznaju da je od rektora UCG, Danila Nikolića, traženo da Veljovićev rad provjeri u skladu sa Odlukom, koju je Senat UCG donio 21. septembra i na osnovu koje se mogu provjeravati radovi nastali prije 2015
908 pregleda 39 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Filip Roganović
Veselin Veljović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.12.2018. 06:05h

Rektoratu Univerziteta Crne Gore stigla je inicijativa za pokretanje postupka provjere autentičnosti magistarskog rada direktora Uprave policije Veselina Veljovića zbog sumnje da je plagirao čak 40 strana knjige svog mentora na postdiplomskim studijama Milenka Kreće.

“Vijesti” saznaju da je od rektora UCG, Danila Nikolića, traženo da Veljovićev rad provjeri u skladu sa Odlukom, koju je Senat UCG donio 21. septembra i na osnovu koje se mogu provjeravati radovi nastali prije 2015.

Iz Rektorata nijesu odgovorili na pitanja koliko su inicijativa za provjeru plagijata dobili, a shodno odluci s kraja septembra 2018. i za koliko je radova formirana komisija, te koliko njih se provjerava.

“Vijesti” su ranije upoređivale rad Veljovića sa udžbenikom njegovog mentora i došle do podatka da je direktor policije doslovno prepisao skoro 40 stranica knjige, koja se izučava na trećoj godini Pravnog fakulteta, u okviru predmeta Međunarodno javno pravo. Tako je magistrirao na štivu sa osnovnih studija, sporadično navodeći da se radi o citatima iz Krećinog udžbenika.

Tadašnji dekan Pravnog fakulteta i član Komisije za odbranu rada Veljovića Ranko Mujović kazao je tada “Vijestima” “da je kandidat koristio udžbenik profesora Kreće, što je i naveo u fusnotama kao korišćenu literaturu”.

Mujović tada nije osporio da materiju na kojoj je Veljović magistrirao, za prelaznu ocjenu moraju znati studenti osnovnih studija, ali je kazao da je “osim rada, bitna i odbrana teze”.

Ostaje da se vidi da li će rektor Nikolić formirati Komisiju koja će utvrditi da li je Veljovićev rad autentičan ili plagijat. Iz Rektorata su ranije ocijenili da do donošenja odluke, za koju su nedavno sagovornici “Vijesti” ocijenili da je nezakonita i neustavna, “nije postojala mogućnost ocjene autentičnosti magistarskih radova”.

Na osnovu iste odluke formirana je i Komisija koja treba da ocijeni da li je autentičan magistarski rad Alekse Bečića, a to će procijeniti redovni profesor Fakultet za bankarstvo, osiguranje i finansije Beogradske bankarske akademije Dejan Erić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Lidija Dedi i docent na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu Silvia Golem.

Erić je redovni profesor na BBA, čiji je jedan od osnivača Atlas grupa Duška Kneževića. Takođe je i predvač na Kneževićevom podgoričkom Univerzitetu “Mediteran”, a prema sajtu, i honorarni predavač na magistarskim studijama Ekonomskog fakulteta UCG.

Dedieva je profesorica poslovnog engleskog jezika, dok je Golemova predavač na splitskoj katedri za opštu ekonomiju. Prema pisanju srpskih medija, osnivač Adria medija grupe Radisav Rodić je 2015. protiv Erića i još 22 funkcionera podnio krivičnu prijavu zbog navodnog udruživanja i zloupotrebe državnih institucija za obračune sa njim. Javnosti nije poznato šta se desilo sa tom prijavom.

Erić je do 2006. predavao na beogradskom državnom Ekonomskom fakultetu. Tri godine ranije protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog navodnog uzimanja mita. Tada je bio na meti komisije beogradskog ETF-a, sa još pedesetak profesora, povodom afere “spisak 306”, kada su na polaganju ispita otkriveni dubleri sa faslifikovanim indeksima i ličnim kartama. Javnost nije upoznata ni sa ishodom tog postupka.

Beogradski mediji početkom godine pominjali su Erića i kao člana komisije koja će provjeriti da li je autentičan rad srbijanskog ministra finansija Siniše Malog.

Iz Rektorata UCG nijesu odgovorili ko je i na koji način formirao komisiju za ispitivanje Bečićevog rada, koliko se puta sastala, te da li će javnosti biti dostupni nalaz i zapisnici sa njihovih sastanaka. Nijesu htjeli ni da odgovore na pitanje da li su provjeravali jesu li članovi Komisije krivično gonjeni ili ispitivani u tužilaštvima matičnih država zbog sumnje da su počinili bilo koje krivično djelo.

Njihov rad platiće, piše u odluci, UCG. Koliko će to koštati UCG, posebnom odlukom utvrdiće rektor Nikolić.

Sa matičnih fakulteta ova tri profesora nije odgovoreno da li je UCG od njih tražio da delegiraju članove komisije i, ukoliko nije, da li se radi o privatnim angažmanima Erića, Dedieve i Golemove.

Pešić: UCG priznao da nemaju kapaciteta da ocijene studentski rad, vruć krompir stranim predavačima

Redovni profesor UCG–a i nekadašnji predsjednik Naučnog odbora Vladimir Pešić smatra da je poražavajuće da državni Ekonomski fakultet i UCG nemaju kapaciteta da procijene jedan studentski rad.

Kaže da je formiranje komisija od inostranih profesora samo paravan:”Uvaljivanje vrućeg krompira ljudima sa strane, jer on su tu sad, pa ko zna kad”.

Pešić sumnja da su ove profesore delegirale ustanove sa kojih dolaze. Ocjenjuje da se uglavnom radi o samostalnim, privatnim aranžamanima.

“Mnogo gore je to što je ambasadorka Sanja Vlahovićplagirala svoj rad, pa niko nije procjenjivao taj sadržaj. Pošto su svi prozivali Ekonomski fakultet, a on nema kapaciteta da stane iza bilo kakvog nalaza, najlakše im je da se sakriju iza sveučilišta. A ti isti ljudi ni u Beogradu ni u Zagrebu ne bi ni pomislili da smiju potpisati ono što kod nas potpisuju, uključujući i mišljenja za izbor u zvanje pojedinih profesora UCG–a”, zaključio je Pešić.

Bonus video: