Jedan pita za put, drugi krade stvari

Neposredno ispred Sozine pukla im je guma, pa su parkirali auto u blizini upravne zgrade “Monteputa”
258 pregleda 60 komentar(a)
Jelena Vtorik, Nikolaj Vtorik, Foto: Radomir Petrić
Jelena Vtorik, Nikolaj Vtorik, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 07.07.2015. 23:46h

Kazahstanci Jelena i Nikolaj Vtorik proživjeli su pravu dramu na početku ljetovanja u Crnoj Gori, nakon što su opljačkani ispred naplatne rampe za tunel Sozina.

Ipak, bračni par je mogao da odahne poslije samo šest sati - policija je na drugom kraju države uhapsila jednog od lopova i kod njega pronašla najveći dio ukradenih stvari, vrijednih oko 30.000 eura.

“Zaista nevjerovatno, nakon užasa u rano popodne, nismo vjerovali kada su nam iste noći iz barske policije rekli da je sve riješeno i da samo ne možemo računati da će nam vratiti pasoše, jer su vjerovatno bačeni negdje uz put”, kazali su “Vijestima” Nikolaj i Jelena, biznismen i vlasnica restorana iz Alma Ate.

Iz glavnog grada Kazahstana na podgorički aerodrom sletjeli su u nedjelju, gdje su rentirali automobil.

Neposredno ispred Sozine pukla im je guma, pa su parkirali auto u blizini upravne zgrade “Monteputa”.

Dok su čekali da stigne servis, počeli su da se bakću oko zamjene gume.

Bilo je, kažu, tačno 15 sati kada im je prišao neznanac sa kačketom, rancem na leđima i kartom Crne Gore u ruci, tražeći na engleskom jeziku da mu pokažu put za Podgoricu.

“Čučnuo je, stavio kartu na zemlju, pa smo i mi morali da čučnemo da bi mu pokazali put”...

Dok je provokator odvlačio pažnju, drugi član te bande izašao je iz parkiranog “audija”, pretrčao je magistralu i prišunjao se automobilu.

Sa zadnjeg sjedišta ukrao je dvije torbe sa - ličnim dokumentima, 5.000 eura u kešu, “ajfonom 5” i brilijantskim nakitom vrijednim preko 25.000 eura.

“Kad smo se nekako objasnili sa strancem, on se zahvalio i krenuo pješke prema Podgorici. Ulazimo u auto i doživljavamo ogroman šok - nema torbi. Jelena je briznula u plač... Ovakve stvari se dešavaju kod nas, ali mislili smo da toga nema u Crnoj Gori. Prijavili smo krađu u stanici policije u Sutomoru, oni su nas poveli u Bar gdje smo u Centru bezbjednosti dali izjavu”, rekao je Nikolaj.

Barski inspektori odmah su angažovali sve efektive da pronađu lopove, ali im iskazi Kazahstanaca nisu išli naruku, osim opisa provokatora.

Supružnici se nijesu mogli složiti da li je “audi” koji su vidjeli u blizini, bio crvene ili crne boje.

Nije bilo ni pomoći od kamera, jer se sve zbilo van njihovog domašaja.

Rad na terenu, međutim, dao je rezultate - na graničnom prelazu Kula u 21 sat isti dan uhapšen je vozač “audija” u pokušaju da napusti Crnu Goru i kod njega je nađen dio novca, nakit i telefon. Druga dvojica su nakon razdvajanja i podjele plijena uspjeli da se prebace na Kosovo. Za njima je raspisana međunarodna potjernica.

Iz policije su nezvanično saopštili da je ta trojka grupa prevejanih lopova sa teritorije Kosova, koja je boravila izvjesno vrijeme u Crnoj Gori.

“Dugujemo veliku zahvalnost šefu barske kriminalistike Ekanu Jasaviću i njegovim inspektorima Draganu Ranitoviću, Nešku Jarediću, Jagošu Pivljaninu, Ljubomiru Pešiću i Marjanu Radojeviću. Vratili su nam stvari u fantastičnom roku. Ovo je sigurno pohvala za Crnu Goru, da se u njoj i mi stranci možemo osjećati zaštićenim i sigurnim”, kazali su Jelena i Nikolaj.

Njima je i prije dvije godine obijena kuća u Utjehi, kada su lopovi ukrali dva televizora.

Kuriozitet je da je i tada inspektor Ranitović uhapsio lopove i vratio im televizore.

Ajdari Ljuljzim u pritvoru

Vozač “audija” Ajdari Ljuljzim (51), priveden je osnovnom tužiocu u Baru sa krivičnom prijavom koja ga tereti za tešku krađu. Državljaninu Kosova određeno je zadržavanje u barskoj policiji do 48 sati.

Kod njega su prilikom hapšenja pronađena kosovska, srpska i rumunska lična dokumenta.

U potrazi za ostalom dvojicom lopova, u pomoć je pozvana policija Kosova.

Bonus video: