Jedinstveni umjetnički projekat: Oaza dva mazala i jednog smetala

“Treba boraviti ovdje deset dana da se vidi kako je svijet lijep. Družimo se, popijemo po neku, zapjevamo, okruženi smo ovim divnim životinjama"
376 pregleda 1 komentar(a)
Oaza dva mazala (novine), Foto: Radomir Petrić
Oaza dva mazala (novine), Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 16.10.2017. 20:06h

U sutomorskom naselju Marovići na obroncima Sozine, u toku je jedinstvena umjetnička “međukolonija“ koju pod nazivom „Kreativni nered dva mazala i jednog smetala“ organizuje u svojoj kući slikar Mijodrag Pekić-Peko. Drugo mazalo iz naslova je slikar Zoran Suvajac-Zograf iz Banjaluke, a smetalo je komšija Panto-Pajo Trifunović, koji ih prati “od zraka do mraka”.

Dvorište Pekove kuće je atelje pod vedrim nebom-štafelaji, skulpture, slike i crteži su na svim stranama, a domaćin i Zograf rade na njima čim se probude.

“Ovo ovdje je pravi umjetnički dvoboj dva umjetnika sličnih senzibiliteta koji pokušavaju da prežive zajedno, da li će uspjeti - vidjećemo”, priča u šali Peko.

Trifunović je iz svoje kuće upravo ispratio učesnike međunarodne slikarske kolonije “Tabija” čiji je selektor bio Pekić. U “Tabiji” su sedam dana slikali Momir Armuš, Daglas Edvards iz Kanade, Georgi Georgijev i Zograf.

Kako je Zografa Peko selektirao i za novu sutomorsku likovnu koloniju od 21.oktobra, primio ga je do tada na konak, “da se ne lomi na putevima za kratko vrijeme”. Zograf veli da su on i Peko srodne duše, ali, “poetike su nam različite, iste teme prikazujemo na drugačije načine”.

“Treba boraviti ovdje deset dana da se vidi kako je svijet lijep. Družimo se, popijemo po neku, zapjevamo, okruženi smo ovim divnim životinjama. To je sve potrebno da bi nastala jedna dobra slika. Ovo je već treći put da sam u Baru za mjesec i po dana, sviđa mi se, više sam ovdje nego kući i moraću tražiti crnogorsko državljanstvo, boem sam po prirodi, još da pustim brkove kao Panto i nadam se da ću proći”, šali se i Zograf.

U društvu Pekovih mačora i psa koji u dvorištu neprekidno traže pažnju slikara, te crvenih vina “Maršal” i “Ađutant” koje pravi Panto, penzionisani zastavnik-intendant, Zograf dodaje da se ponaša prema sredini u kojoj se nalazi, “to je doživljeno slikarstvo, na koje snažno utiče okruženje”.

“Novi izazov nam je kolonija koju zajedno rade “Izvor” i Vlado Lukšić i Slobodanka Hrvatin iz NVO “Novo i ljepše Sutomore”. Tamo će biti i Naod Zorić, Goran Četković, Miki Radulović i Snežana Manasić iz Beograda. Slikarima je zadatak da stvaraju ljepotu”, zaključio je Peko.

Bonus video: