Jedna od najljepših plaža Boke uništena neprimjerenom gradnjom

“Uvala Mirište će biti stovarište građevinskog materijala i razorena transportom kamiona, mješalicama za beton, odnosno, biće to operativna obala za potrebe Mamule”.
232 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2016. 14:02h

Ekolozi Boke Kotorske upozoravaju da je “kupalište Mirište, jedno od najljepših, najurednijih i najomiljenijih na južnom Jadranu, u istoimenoj uvali, na Luštici, na ulazu u Bokokotorski zaliv”, devastirano neprimjerenom gradnjom.

“Betonska plaža je "skraćena", jer je južni šank na mulu ograđen žicom, poput logorske, a po zabrani korištenja iz JP MD. S druge strane, na sjevernoj strani uvale, tokom ove zime, nikle su nove, velike vile. Iako još u građenju, one su s potpuno uzurpatorskom tendencijom osvajanja prostora, obale i mora, za sebe i samo za sebe. Ko i kako dijeli dozvole za gradnju i kako se rade planski dokumenti koji daju rješenja koja uništavaju vizure, i unižavaju vrijednost postojećih objekata, već odavno je pitanje o kome niko ne diskutuje, dok se ne dogode potpuna razaranja prirodnih datosti, kao u ovom slučaju”, navodi se u saopštenju bokeljskih ekologa . Tvrde da Mirišta koje “predstavlja spoj prirodne ljepote: vegetacije makije, azurnoplavog, čistog, mora i neobičnog reljefa, kraškog terena, sazidano na privatnom imanju, a uz elemente stare gradnje iz doba Austrougarske, sa kamenim mulom, kaptažom, putem, ka tvrđavi Arza, gdje su nekada bile i vile za odmor austrougarske vojske, pa novske, građanske elite, između dva svjetska rata, jeste trajno izgubljen, nenadoknadiv resurs.

Ekolozi podsjećaju da je na osnovu Državne studije lokacije 34 za područje: Arza, Mirište, Mamula, odobreno da punkt za transport materijala i opreme za buduće radove na Mamuli bude u Mirištu. Predviđeno je da se 30 metara nadogradi mulo iz austrougarskog perioda.

“Time će ova uvala i sve njene prirodne i velikim naporom vlasnika stvorene ambijentalne vrijednosti porodice Marović i Janković, biti trajno uništene”, tvrde ekolozi.

“Uvala Mirište će biti stovarište građevinskog materijala i razorena transportom kamiona, mješalicama za beton, odnosno, biće to operativna obala za potrebe Mamule”.

Graditelji novog turističkog kompleksa na Mamuli izabrali su Mirište iako je četiri puta udaljenije odostrva , nego od starog mula na Arzi.

“Očigledno se «neko» umješao da zaštiti bogate i moćne vlasnike Arze, koji do sada nisu mnogo marili za ovaj prostor osim što su ga ogradili žicom i stavili van dostupnosti običnim građanima. Na ovaj način svjesno će biti žrtvovani manje značajni vlasnici kupališta na Mirištu, kao i njihov kapital, a slobodno možemo reći i budućnost, kao i ljepote samog Mirišta. Ovim se ostvaruju ciljevi datiprostornog plana (PP) posebne namjene obalno područje, koje ima za cilj da guši male vlasnike nekretnina, na račun velikih ili moćnih”, tvrd se u saopštenu Ekološkog društva Boke Kotorske koje je potpisala Olivera Doklestić.

Galerija

Bonus video: