Jedno od neispunjenih obećanja pljevaljske vlasti: Od skijališta ostala samo priča

Gradonačelnik Mirko Đačić kaže da je na Mijailovici markirana staza na privatnom vlasništvu i da su razgovarali sa čovjekom koji je sada pokojni...
252 pregleda 1 komentar(a)
Skijalište Kipa, Foto: Goran Malidžan
Skijalište Kipa, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.02.2018. 20:59h

Aktuelna pljevaljska uprava odustala je od izgradnje skijališta u mjestu Mijailovica - jednog od projekata koji je najavljivala da će realizovati.

Iz Opštine poručuju da su se “možda malo iskomplikovli imovinsko-pravni odnosi kada je u pitanju ta lokacija“.

Gradonačelnik Mirko Đačić kaže da je na Mijailovici markirana staza na privatnom vlasništvu i da su razgovarali sa sugrađaninom koji je sada pokojni.

“Možda su se na neki način iskomplikovali imovinsko-pravni odnosi kada je u pitanju ta lokacija. Svi proračuni pokazuju da bi se taj posao mogao završiti za 100.000 do 150.000 eura. Nije problem za Opštinu da izdvojii tolika sredstva, ali sve dok se ne dođe do kvalitetnog tehničkog rješenja nalazite se u zoni pripreme koja je još prilično udaljena od realizacije“.

Pljevlja su jedan od rijetkih gradova na sjeveru koji nema uređeno skijalište, pa su Pljevljaci prinuđeni da djecu na sankanje i skijanje vode većinom na nekadašnje odlagalište Rudnika uglja, takozvanu Kipu, ili na planinu Jabuka.

Đačić je kazao da za skijalište trenutno nemaju rješenje i da se ponovo pominje lokacija u selu Kosanica.

Na Kosanici je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka bio izgrađen ski-lift koji nije u funciji više od 20 godina.

Početkom 2002. godine na mjestu zvanom Popova njiva, u blizini manastira Svete Trojice, bio je postavljen mini ski-lift dužine 120 metara, ali odavno nije u funkciji.

Dobar dio opreme je i ukraden.

Nabavku ski-lifta finansirao je pljevaljski Rudnik uglja koji je za te namjene izdvojio 30.000 tadađnjih maraka. Lift je bio predat na upotrebu smučarskom klubu “Ljubišnja”.

Đačić je kazao da u Opštini razmatraju mogućnost da se kupi klizalište, jer je zakup postojećeg na Trgu 13. jul naišao na pozitivne reakcije građana.

“Vrijedi razmisliti da li u nekom sljedećem periodu možda treba kupiti opremu. Nismo se bavili tom analitikom, ali ti predlozi su se čuli. Ukoliko se ispostavi da je to skupo, možemo i sljedeće zime da uradimo nešto slično“.

Đačić: Buduća vlast, ma ko je činio, konačno da izgradi bazen

Osim što nemju skijalište, Pljevljaci nemaju ni jedno uređeno kupalište.

“Pominjalo se kupalište na jezeru Borovica i posao je praktično bio predložen od Rudnika uglja i ta tema je i dalje otvorena. Naknadno se ispostavilo da u blizini samog jezera postoji neka količina od 300.000 do 400.000 tona uglja.

U Rudniku imaju još dilemu da li će ući u tu eksploataciju i to je prouzrokovalo zastoj na ovoj temi”.

Đačić je ocijenio da buduća lokalna vlast, ma ko je činio, treba ozbiljno da razmotri da li je konačno došlo vrijeme da se počne izgradnja bazena u neposrednoj blizini dvorane Ada, što je predviđeno i DUP-om.

Bonus video: