Jedrenjak "Jadran" "šminkaju" u Bijeloj

Dokovanje će trajati dvadesetak dana, a biće obavljeni svi nepohodni radovi, uključujući i antikorozivnu zaštitu i ponovno farbanje kompletnog brodskog korita
75 pregleda 11 komentar(a)
jedrenjak Jadran, Foto: Siniša Luković
jedrenjak Jadran, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.11.2016. 19:46h

U Jadranskom brodogradilištu Bijela u stečaju konačno je dokovan jedan brod nakon višemjesečne pauze.

Na mali dok juče je iz mora podignut školski brod Mornarice - jedrenjak "Jadran", čime je praktično otpočela završna faza dugotrajnog i sveobuhvatnog generalnog remonta tog broda.

Dokovanje će trajati dvadesetak dana, a biće obavljeni svi nepohodni radovi, uključujući i antikorozivnu zaštitu i ponovno farbanje kompletnog brodskog korita.

Očekuje se da se stari i veoma vrijedni jedrenjak do kraja godine vrati na svoj stalni vez - u matičnoj luci Tivat.

Tamo će posada broda završiti i posljednje detalje na "Jadranu", prije nego što se zvanično ponovno vrati u operativnu upotrebu Mornarice, krajem prvog kvartala 2017.

Generalni remont "Jadrana", vrijedan oko 1,7 miliona eura, u Bijeloj je započet još u septembru 2013.

Tokom tri godine, jedrenjak je bukvalno rastavljen do golog trupa i detaljno obnovljen.

Uz ugradnju novog pogonskog i pomoćnih motora, brod star 83 godine je dobio novu glavnu elektro-razvodnu ploču sa elektro-instalacijama, nove instalacije morske i slatke vode, centralni klimatizacioni sistem, moderno opremljenu kuhinju, desalinizator, obnovljene sanitarne čvorove i novi namještaj, dio nove navigacione i opreme za spasavanje...

Prema prvobitnom planu, remont je trebalo da bude završen do ljeta 2014. godine.

Rok je probijen prvenstveno zbog problema u Jadranskom brodogradilištu u kome je u međuvremenu pokrenut stečajni postupak, ali i zbog širenja obima posla.

Bonus video: