Jehovini svjedoci prijavili napadače, država otćutala kršenje Ustava

Kada sam se ja, kao starješina skupa pozdravom obratio prisutnima, ustao je sveštenik koji je rekao da dolazi iz manastira Ždrebaonik, prekinuo moj govor i počeo svoj, prijeteći
362 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 21:47h

Zoran Lalović starješina skupa Jehovinih svjedoka, koji su u nedjelju u Danilovgradu prekinuli sveštenstvo i vjernici Srpske pravoslavne crkve, podnio je u ponedjeljak prijavu protiv NN lica zbog prijetnji i podstrekavanja vjerske mržnje.

On je “Vijestima” kazao da će mu se u tome pridružiti i članovi te zajednice, objašnjavajući da su Jehovini svjedoci željeli samo da naprave memorijal u spomen Isusa, kao i svake godine.

Po našem kalendaru, ove godine dan Hristovog stradanja je 17. april zbog čega je biblijski govor tim povodom održan na skupovima Jehovinih svjedoka širom svjeta...

“Po našem kalendaru, ove godine dan Hristovog stradanja je 17. april zbog čega je biblijski govor tim povodom održan na skupovima Jehovinih svjedoka širom svjeta... Danilovgrađani koji pripadaju Jehovinim svjedocima željeli su da obilježe događaj i povodom toga svojim sugrađanima podijelili su više od 500 pozivnica kako bi ih podstakli da razmišljaju o značaju Hrista i hrišćanskih vjerovanja”, objasnio je Lalović.

Uprava policije nije “Vijestima” odgovorila na pitanja o incidentu koji se dogodio u Zavičajnom muzeju u Danilovgradu.

Sveštenik Zeković: Razljutili su nas

Iako crnogorski Ustav propisuje da su vjerske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i poslova, sveštenik SPC Slobodan Zeković, koji je sa dvadesetak monaha i drugih osoba prekinuo skup Jehovinih svjedoka, smatra da nije ništa prekršio, ne želeći da odgovori na pitanja da li je povrijedio ustavne garactije, niti šta bi uradio da neko njega prekine u ostvarivanju njegovih vjerskih prava i sloboda.

Službenik SPC-a, vjerske organizacije koja nije registrovana u skladu sa crnogorskim zakonima, za razliku od Jehovinih svjedoka, Islamske i još petnaestak drugih zajednica, ” Anteni M” je kazao kako se sljedbenici Jehove “izruguju i hule na najveće svetinje hrišćanstva – Isusa Hrista i časni krst, zbog čega je njihovo okupljanje u danilovgradskom Zavičajnom muzeju razljutilo vjernike i sveštenstvo”.

Službenik SPC-a, vjerske organizacije koja nije registrovana u skladu sa crnogorskim zakonima, za razliku od Jehovinih svjedoka, Islamske i još petnaestak drugih zajednica, ” Anteni M” je kazao kako se sljedbenici Jehove “izruguju i hule na najveće svetinje hrišćanstva – Isusa Hrista i časni krst

Zoran Lalović je kazao da su oni skup redovno i u zakonskom roku prijavili policiji, a od Zavičajnog muzeja zakupili salu.

“Desetak minuta prije početka skupa u salu je došla grupa od dvadesetak sveštenika i monaha, zajedno sa osobama koja na sebi nisu imala vjerska obilježja ali su očigledno bila u istoj grupi", kazao je Lalović.

Objašnjavajući da mu je odmah bilo jasno da pristigli “gosti” nijesu dobronamjerni, što je bilo vidljivo iz stava prema prisutnima, Lalović je ispričao da su bez pozdrava sačekali početak skupa.

“Kada sam se ja, kao starješina skupa pozdravom obratio prisutnima, ustao je sveštenik koji je rekao da dolazi iz manastira Ždrebaonik, prekinuo moj govor i počeo svoj, prijeteći", kazao je Lalović.

„Sljedeći put će vam životi biti ugroženi”

Govor sveštenika, kako je ispričao, u sebi je sadržao poruke o srpstvu, srpskoj crkvi i o krvi koja je za nju prolivana.

"Rekao nam je da smo mi sekta i zlo sjeme a da će oni da se bore da to sjeme ne proklija u Bjelopavlićima, naglašavajući da jedino sada imamo šansu da izađemo i ako bi ikada više pokušali da dođemo u Bjelopavliće, da će nam životi biti ugroženi, a ovaj put nam dozvoljavaju da skup napustimo bez posljedica", ispričao je Lalović.

Nakon govora, sveštenici i njihovi pratioci počeli su da pjevaju, nakon čega su Jehovini svjedoci zbog lične bezbjednosti napustili skup.

I dok se državni organi u ponedjeljak povodom ovog slučaja nijesu oglasili, aktivisti civilnog sektora ocijenili su da je riječ o nasilničkom i nezakonitom ponašanju, koje posebno ne priliči produhovljenim sveštenicima.

“Incident u Danilovgradu je novi registrovani primjer otvorene mrženje i netolerancije prema pripadnicima vjerskih manjina”, kazao je istraživač kršenja ljudskih prava mr Aleksandar Saša Zeković.

Poručujući da je zabrinjavajuće što posljednjih desetak godina gotovo svi primjeri napada na male vjerske zajednice ostaju nekažnjeni, što se neminovno održava na podsticanje nasilja prema njihovim pripadnicima, on je kazao da je neophodna reakcija Uprave policije i mjerodavnog državnog tužioca.

Gorjanc-Prelević: Državni tužilac da reaguje

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević kazala je da je sprečavanje javnog skupa krivično djelo, baš kao što su krivična djela i povreda slobode govora i javnog istupanja, povreda slobode ispovijedanja vjere i vršenja vjerskih obreda i izazivanje vjerske mržnje, koja se, kako je objasnila, gone po službenoj dužnosti.

“Nema smetnje i da državni tužilac pokrene krivično gonjenje u ovom slučaju”, poručila je Gorjanc-Prelević.

Ona je kazala da Jehovini svjedoci, kao registrovana vjerska zajednica u Crnoj Gori, imaju pravo da ispovijedaju svoju vjeru i čak da ubjeđuju druge da promjene vjeru.

“To je upravo suština ljudskog prava na slobodu mišljenja i vjeroispovjesti, koja podrazumijeva i pravo da se i mišljenje i vjera promjene.

Ovo je Evropski sud za ljudska prava utvrdio u slučaju Kokinakis protiv Grčke, 1993. godine, u kome je utvrđeno da je Grčka prekršila pravo na slobodu vjeroispovjesti pripadniku Jehovinih svjedoka koga je osudila zbog prozelitizma (obraćanja u neku vjeru pristalica druge vjere neprimjerenim sredstvima), a nije uspjela da dokaže da se on zaista služio nečasnim i nezakonitim sredstvima, kao što su prinuda, iskorišćavanje ugroženosti ili ispiranje mozga”, kazala je Gorjanc-Prelević.

Ona je ocijenila da na teritoriji Crne Gore svako ima pravo da vjeruje u šta hoće, i da u to pokuša da ubjedi i druge, sve dok to ne čini pod prinudom, i ne koristi govor mržnje ili poziva na nasilje.

Porezi se plaćaju, država ne štiti

Danilovgrađanka koja je na skup pošla jer želi biti Jehovin svjedok kazala je "Vijestima" da ona kao građanin završava sve obaveze prema državi koje su u skladu sa zakonom ali da kao čovjek ima pravo da vjeruje u Boga i da ga voli, što im je u nedjelju uskraćeno.

"Da bi neko bio Jehovin svjedok mora biti kršten i mora svoj život uskladiti sa načelima iz Biblije. Mi se držimo toga da Bogu pripada božije, a caru carevo i poštujemo i cijenimo zakon", kazala je ona, ne shvatajući zbog čega je njihov skup u muzeju prekinut.

Bonus video: