Jehovini svjedoci se ponovo okupljaju 30. aprila

Uvodničar predavanja će ukazati na duh hrišćanske tolerancije čiji su temelji biblijska načela.
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2011. 18:58h

Crnogorska policija podnijeće krivičnu prijavu protiv pripadnika Srpske pravoslavne crkve koji su u nedjelju veče prekinuli skup Jehovinih svjedoka, dok će vjernici “male vjerske zajednice” organizovati novo okupljanje.

Starješina prekinutog skupa Zoran Lalović potvrdio je “Vijestima” da će ta vjerska organizacija “pokušati da ispravi grešku koju oni nijesu napravili, kako bi dokazali da je većinski Danilovgrad tolerantan”, te da će organizovati novi skup.

On je rekao da će predavanje biti održano 30. aprila takođe u danilovgradskom Zavičajnom muzeju, a da će uvodničar ukazati na duh hrišćanske tolerancije čiji su temelji biblijska načela.

“Dobro došli su svi oni čije su namjere prijateljske”, kazao je Lalović.

Kancelarija ombudsmana je osudila postupak sveštenstva i pristalica SPC-a, ocjenjujući da je prekidanje javnog skupa nedopustivo i da predstavlja kršenje ljudskih prava Jehovinih svjedoka.

Policija postupa po prijavi

“Povodom slučaja prekidanja službe Jehovinih svjedoka u prostorijama Zavičajnog muzeja u Danilovgradu, saznajemo da nadležni drževni organi – Uprava policije i Državno tužilaštvo preduzimaju mjere u skladu sa svojim ovlašćenjima protiv lica koja su prijetnjom prekinula skup”, saopštila je kancelarija.

Oni su kazali da iz tog razloga za sada neće pokretati postupak, već da će pratiti postupanje nadležnih državnih organa.

Rukovodilac ekspoziture ispostave Danilovgrad Veselin Bobičić potvrdio je “Vijestima” da policija postupa po prijavi Hrišćanske vjerske zajednice Jehovini svjedoci, najavljujući “na osnovu konsultacija sa nadležnim Osnovnim tužilaštvom” podnošenje krivičnih prijava protiv pripadnika SPC koji su prekinuli skup.

Član 181 Krivičnog zakonika propisuje da “ko silom, prijetnjom, obmanom ili na drugi način spriječi ili ometa javni skup koji je organizovan u skladu sa zakonom, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”.

Dobro došli su svi oni čije su namjere prijateljske

U nedjelju veče, oko dvadesetak sveštenika, monaha i pripadnika SPC prekinuli su skup Jehovinih svjedoka, odmah nakon što se starješina skupa obratio prisutnima.

Lalović je ispričao ranije “Vijestima” da je sveštenik SPC-a prijetio riječima: „Sljedeći put će vam životi biti ugroženi”, te da je nadugačko govorio o srpstvu, srpskoj crkvi i o krvi koja je za nju prolivana.

Nakon govora, kako je kazao, sveštenici i njihovi pratioci počeli su da pjevaju, što je, uz prijetnje, natjeralo Jehovine svjedoke da napuste skup.

Bonus video: