Jelušić: Možda ni nastavnici ne bi odmakli od prosjeka

Jelušić smatra da pedagoške fakultetske grupe u Crnoj Gori nijesu u stanju da obezbijede dovoljno obrazovan i stručan kadar
68 pregleda 7 komentar(a)
Ekonomska škola, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ekonomska škola, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.12.2013. 14:13h

Profesorica Božena Jelušić smatra da činjenica što se crnogorski učenici nalaze znatno ispod OECD prosjeka znači da reforma škole još nije dala snažnije pozitivne rezultate, odnosno da kvalitet poučavanja u našim školama još uvijek zaostaje.

“Možda djeluje cinično, ali ja bih vrlo rado dala PISA testove svima nama koji sjedimo u zbornicama i ostalim obrazovnim institucijama, jer nisam sigurna da bismo daleko odmakli od OECD prosjeka, ako bismo uopšte odmakli. Na ovakve rezultate svakako ima uticaj preduga negativna selekcija nastavnog kadra. Prosvjetni poziv u Crnoj Gori i dalje nije željeno već okolnostima nametnuto zanimanje, i nije poziv već samo posao”, rekla je Jelušić “Vijestima”.

Ona dodaje da pedagoške fakultetske grupe u Crnoj Gori nijesu u stanju da obezbijede dovoljno obrazovan i stručan kadar i da se vrlo često događa da, bježeći od proizvodnih zanimanja, u nastavnike idu lošiji učenici: “To je, na primjer, u Finskoj, ali i u Sloveniji, nezamislivo... U praksi i dalje opstaju tradicionalni oblici poučavanja koji mahom razvijaju memoriju, a ne i sve ostale vještine i aspekte inteligencije. To je moguće jedino kroz aktivne oblike učenja koje još ne razumijemo kako valja.Problem je i opremljenost škola, što je osobito važno kada je u pitanju naučna pismenost”.

Jelušić kaže da je mali i obuhvat djece vrtićima, što predstavlja svojevrsni preduslov kako socijalizacije, tako i učenja:

“Tek prošle godine je započelo polaganje male mature. Postoji još jedan, relativno banalan, ali snažno opominjući razlog - naši učenici nisu dovoljno spremni da budu patriote i da se potrude da riješe test, ako im to ne utiče na ocjenu. To znači da su sistem vrijednosti i etička vizija negdje nestali i da se sve gleda kroz neposrednu korist u najvulgarnijem smislu (koliko sam ja tu dobar)”.

Jelušić kaže da PISA rezultati nijesu naivan podatak, već ozbiljna smjernica ili opomena:

“Od loših PISA rezultata put vodi ka manjoj konkurentnosti buduće radne snage, ka slabijoj mobilnosti i sposobnosti da se znanja koriste na nov način, odnosno ka manjoj produktivnosti. To dalje znači nedostatak inovacija, veću nezaposlenosti, manje zarade i zaostajanje svih ostalih ekonomskih pokazatelja”.

Crnogorski učenici pokazali su blagi napredak u matematičkoj, čitalačkoj i naučnoj pismenosti u odnosu na ranije godine, ali se i dalje nalaze ispod prosjeka OECD-a, pokazali su rezultati PISA (Programme for International Student Assessment) 2012.

PISA mjeri stepen u kome su petnaestogodišnjaci savladali ključna znanja i vještine neophodne za učešće u modernom društvu, a u testiranju je učestvovalo 510000 učenika iz 65 zemalja.

Bonus video: