Joanikije: Radujemo se što napreduju ruska crkva i država, to znači mnogo za sve slovenske i pravoslavne narode

Joanikije se posebno zahvalio dosadašnjem gradonačelniku Bijelog Polja Aleksandru Žuriću koji je "sversdno podržao dosadašnje svetosavske akademije"
165 pregleda 101 komentar(a)
Svetosavska akademija, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Svetosavska akademija, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 27.01.2018. 20:10h

U spotskoj dvorani Nikoljac u Bijelom Polju večeras je priređena Svetosavska akademija kojoj je prisustvovalo više hiljada Bjelopoljaca.

U duhovnoj svečanosti je između ostalih učestovali ruski mitropolit kamerovsko-prokopijevski Aristarh, glumac Radivoje Raša Bukvić, narodni guslar Boško Vujačić, operska pjevačica Tijana Blečić, crkveni hor "Sveti Nikola" i KUD "Tekstilac".

Akademiji su prisustvovali predstavnici ambasade Rusije u Crnoj Gori, bjelopoljske i susjednih opština i drugi gosti iz političkog i javnog života Crne Gore i okruženja.

Blagosiljajući skup episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je podsjetio na značaj i vizionarsku misiju za pravoslavlje "prvog sprskog prosvjetitelja, arhiepiskopa i vaseljenskog svetitelja svetog Save".

Vladika je podsjetio da ovaj veliki svenarodni praznik ove godine ima posebnu važnost zbog obilježavanja stogodišnjice od stradanja ruskog cara Nikolaja II Romanova i carske porodice svetih Novomučenika Romanovih.

"Onoga cara koji je pokazao najveću samožrtvenu ljubav prema srpskom narodu. Radujemo se što se bratska i voljena Rusija vratila svetom caru Nikolaju, što se vratila sebi. Što su se podigle i napreduju ruska crkva i ruska država. To znači mnogo za sve slovenske i pravoslavne narode", besjedio je vladika Joanikije.

On se zahvalio svim gostima koji su pristigli iz Crne Gore i okruženja, posebno mitropolitu Aristarhu koji "dolazi sa blagoslovom sveruskog patrijarha Kirila i donosi nam ljubav ruske ckrve i ruskog naroda".

Joanikije se posebno zahvalio i dosadašnjem gradonačelniku Bijelog Polja Aleksandru Žuriću koji je "sversdno podržao dosadašnje svetosavske akademije".

Ruski mitropolit Aristarh je kazao da je sveti Sava najpoštovaniji svetitelj Srpske pravoslavne crkve i podsjetio da će sledeće godine uslijediti obilježavanje 800 godina od autokefalnosti SPC.

"Uspostavljanjem istorijskog postojanja samostalne Srpske crkve Sveti Sava je takođe doprinio učvršćivanju srpske državnosti. 2018. godine Ruska crkva molitveno proslavlja stogodišnjicu od mučeničke smrti cara- mučenika Nikolaja II i cijele njegove porodice. Predstavnike carskog doma Romanovih veoma poštuju u Crnoj Gori i Srbiji, zbog čega smo vam mi Rusi veoma zahvalni, a u mnogim crkvama u Crnoj Gori se mogu vidjeti ikone poslednjeg ruskog cara", rekao je mitropolit Aristarh.

On je istakao da su ruski i srpski narod povezani dugogodišnjim, vjekovnim prijateljstvom, dodajući da je ruska armija, koja je učestvovala u mnogim ratovima sa Turcima, više puta spasila Balkan od otomanskog ropstva.

"1914. godine, saglasno sa političkom voljom NIkolaja II, rusko carstvo je još jednom ustalo da brani bratski srpski narod, utonuvši nekoliko godina u krvavi Veliki rat, kako su ga nazivali savremenici. Ne postoji bez razloga izreka "na nebu Bog, a na zemlji Rusija", kazao je Aristarh, dodajući da se 1917. rat završio katastrofom sa vjerskim i političkim progonom u zemlji, a porodica Romanov, dijeleći sudbinu miliona sunarodnika ubijena u Jakaterinburgu.

Ukazujući na sličnost dva svetitelja i njihove porodice, Aristarh je kazao da su uništeni sa velikim bijesom.

"Mošti svetog Save, po naređenju osmanskog vezira Sinan-paše su spaljene na Vračaru 27. aprila 1594. godine. Ostaci carske porodice su bili uništeni od strane Boljševika u blizini Jekaterinburga", kazao je on, ističući da je ovakav bijes dolazio od mračnih sila.

Istakao je da Ruska i Srpska crkva moraju da se suprostave novoj istoriji anticrkvene i antireligiozne propagande, "naših mučenika i novomučenika i ispovijednika, moramo reći savremenim ljudima da je pravoslavna crkva podvrgunta pljuvanju, premlaćivanju u progonu uoči revolicionarnih događaja".

"Snaga i jedinstvo svakog naroda, njegova snaga da odgovori svim izazovima, koji se pred njega bacaju, odlikuje se prije svega, duhovnom snagom. Sveti podvižnici ujedinjavali su i ujedinjavaju naše narode. Podvig svetaca ima trajni značaj", kazao je on.

Na kraju besjede Aristarh je poručio da snaga svetosti koju su pokazala ova dva svetitelja, pobjeđuje pobunu protiv božanskih zakona.

"Bez vraćanja istinskim vrijednostima, čiji je ideal svetost, naše društvo će ostati osuđeno. Ako narodi u našim zemljama imaju budućnost, onda je ona samo u pratnji istine i vjernosti koju su otkrili svetitelji", kazao je Aristarh.

Nakon svečane akademije u etno selu "Vuković" je održan tradicionalni svetosavski bal.

Bonus video: