Jokić Katniću: Pustite službenike, ja ću Vam sve reći

Jokić kazao da će dostaviti podatke o ulozi Branimira Gvozdenovića u projektu gradnje na Kostanjici
22659 pregleda 39 komentar(a)
Unesko poručio da se ne smije graditi novo turističko naselje (Ilustracija), Foto: Siniša Luković
Unesko poručio da se ne smije graditi novo turističko naselje (Ilustracija), Foto: Siniša Luković

Bivši gradonačenik Kotora Vladimir Jokić pozvao je juče specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da ga sasluša i obećao da će mu dati sve podatke o ulozi potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića i njegovim vezama sa kompanijom “A-Y Montenegro” i gradnjom turističkog kompleksa u Kostanjici.

Kompanija “A-Y Montenegro” je 2018. podnijela krivičnu prijavu protiv Jokića jer je tada kao gradonačenik odbio da potpiše izdavanje građevinskih dozvola toj firmi za gradnju rezidencijalnih objekata na, do tada, neizgrađenom području naselja Kostanjica. I pored toga što je sa visokih državnih adresa, uključujući i bivšeg ministra održivog razvoja i turizma (MORT) Pavla Radulovića stizala poruka da gradnju na Kostanjici ne treba dozvoliti, SDT je pokrenulo istragu i u novembru 2018. u Kotor uputilo svoj specijalni policijski tim koji je prečešljao svu dokumentaciju u Opštini u vezi sa upravnim postupkom po zahtjevu “A-Y Montenegra” za izdavanje dozvola.

”Umjesto što SDT ovih dana na saslušanja zove i zastrašuje ljude iz sektora za urbanizam Opštine Kotor, neka slobodno pozovu mene, pa ću im objasniti zbog čega je interes grada i države ispred interesa jedne ofšor kompanije. Spreman sam da se odazovem svakom pozivu SDT-a i da to iskoristim da Katniću i njegovim saradnicima direktno ispričam mnogo toga o ličnoj uključenosti novog političkog direktora DPS-a i bivšeg ministra urbanizma Branimira Gvozdenovića u ovaj projekat i tome kako je on kao ministar, zloupotrijebio službeni položaj da stvori uslove za enormnu izgradnju u Kostanjici koja bi Kotor definitivno skinula sa liste Uneskovog zaštićenog područja svjetske prirodne i kulturne baštine”, kazao je juče “Vijestima” Jokić.

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata još dodaje da je SDT u proteklih nekoliko dana, po prijavi “A-Y Montenegra”, saslušao šest službenika Sekretarijata za urbanizam Opštine Kotor, ali ne i njega lično koji je, kao gradonačelnik, odbio da potpiše građevinske dozvole toj firmi.

Izmijenjenim i dopunjenim DUP-om Kostanjica iz 2009. na do tada netaknutom području od Turskog rta prema Kostanjici, ucrtano je na destine novih objekata “turističke namjene”. DUP je donesen u vrijeme kada je Kotora vodila lokalna DPS-SDP vlast, a na čelu grada bila Marija Ćatović (DPS).

Saglasnost na taj DUP dalo je MORT, kojim je tada rukovodio Gvozdenović.

Regionalni Zavod za zaštitu spomenika kulture dao je 2009. negativno mišljenje na predlog izmjena i dopuna DUP-a Kostanjica, ali je mišljenje, međutim, iskazano nakon što je protekao rok od 15 dana, koliko institucije kojima je predlog planskog dokumenta upućen na davanje saglasnosti, imaju da se o njemu izjasne.

Zato je Opština Kotor, kojom je u to doba rukovodila Ćatović, usvojila DUP Kostanjica, zvanično konstatujući da se Zavod nije o njemu izjasnio u datom roku, a što se smatra davanjem prećutne saglasnosti. U međuvremenu je po tom planskom dokumentu već sagrađeno nekoliko desetina hiljada kvadrata stambenih objekata u Kostanjici, čime je već uništena vizura na ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa iz Perasta.

Iz Uneska su upozorili da bi dalja gradnja na ovom području sigurno ugrozila opstanak Kotora na listi zaštićenih područja svjetske prirodne i kulturne baštine pod patronatom Uneska.

„A-Y Montenegro“ je u septembru, odnosno novembru 2016. Opštini Kotor podnijela ukupno osam zahtjeva za izdavanje građevinskih fozvola na parcelama u vlasništvu te firme u Kostanjici, a kojima je tražila da im se omogući gradnja čak tridesetak novih rezidencijalno-turističkih i pomoćnih objekata, ukupne površine skoro 8.700 kvadrata. “Vrlo je indikativno što SDT sada, umjesto da pogleda svu dokumentaciju o Kotoru i događanjima u vezi sa prostorom Kotora, izvlači ovaj predmet iz 2018. Umjesto što gube vrijeme na ispitivanje prijave ‘A-Y Montenegra’, SDT-u bi bilo mnogo pametnije da ispitaju ko stoji iza te firme i da uzmu hronologiju upisa te firme na parcele u Kostanjici i vide koja se sve imena tu pojavljuju. Ja sam više nego spreman da im u tome pomognem“, poručio je Jokić.

Ustavni sud ćut, MORT u nacrtu uvažio Unesko

Kompanija “A-Y Montenegro” je i pred Privrednim sudom pokrenula postupak i traži od Opštine Kotor višemilionsku odštetu, a Jokić je u decembru 2018. Ustavnom sudu podnio predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o donošenju izmjena i dopuna DUP-a Kostanjice iz 2009. koju je usvojio lokalni parlament u vrijeme bivše DPS lokalne vlasti 2013. godine.

Ustavni sud međutim, ni do danas nije uzeo u razmatranje taj predlog.

Međutim, nakon ostavke Pavla Radulovića, MORT je izradio nacrt novog prostornog plana Kotora iz koga je izbrisana sporna gradnja u Kostanjici i uvažene preporuke Reaktivne misije Uneskoa, koja je eksplicitno poručila da se ne smije graditi to novo turističko naselje, ako Kotor želi da ostane na listi svjetske baštine.

Bonus video: