Jokiću prijetio bivši gradski funkcioner

Dragomanović: Tačno je da sam ja napisao, ali izjava se i ne odnosi na lica koja su podnijela prijavu
1073 pregleda 34 komentar(a)
Srđan Dragomanović, Foto: TO Kotor
Srđan Dragomanović, Foto: TO Kotor
Ažurirano: 21.09.2017. 05:55h

Bivši administrator Opštine Kotor Srđan Dragomanović potvrdio je sa Facebook naloga Savjeta mladih DPS-a Kotora da nikoga ne treba štedjeti, ako ne poštuje propise, ali tvrdi da je to pogrešno shvaćeno i istrgnuto iz konteksta jer nije bilo na račun gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate).

„Tačno je da sam ja to napisao, ali u tome nema elemenata bića nikakvog krivičnog djela jer se ta izjava uopšte i ne odnosi na lica koja su podnijela krivičnu prijavu.Voljan sam da vam ukoliko treba, na uvid pružim kompletan sadržaj izjave koju sam tim povodom dao u kotorskoj policiji“, rekao je Dragomanović “Vijestima”.

Početkom avgusta, na Facebook stranici Mladih DPS-a, u polemici sa jednim od posjetilaca stranice, njen administator je napisao: ,,Viktorija, ukoliko ne poštuje pozitivne propise i još to radi svjesno, što je za Jokića i dokazano ne treba ga štedjeti nego linčovati. NIJE SVAKO TURE ZA VEZIRA!”

Nakon što je u javnosti izbila bura oko prijetnje, predsjednik Savjeta mladih DPS-a Nikola Pešić izvinio se Jokiću i građanima “kod kojih je poruka neodgovornog pojedinca postavljena na Facebook stranici Savjeta mladih DPS Kotor izazvala bilo kakvu vrstu nelagode”.

On je tvrdio da to nije stav Mladih DPS-a, ali nije saopštio ko je od njihovih aktivista postavio post. Policija je brzo nakon toga utvrdila da je post Dragomanovićev, što je on u izjavi inspektorima potvrdio. Međutim, do juče Tužilaštvo nije formalno pokrenulo postupak protiv N.N. lica iz Savjeta mladih DPS-a po krivičnoj prijavi koju je 6. avgusta podnio Jokić.

Dragomanović je rekao “Vijestima” da je njegova izjava “namjerno istrgnuta iz konteksta rasprave koja se vodila na FB stanici Savjeta mladih DPS Kotora što se jasno i vidi kada se pogleda kompletna ta komunikacija”.

“U konačnom, ona se odnosila na Neđeljka Moškova kao kadra DPS jer je učesnica u raspravi pitala što bi trebalo uraditi kada bi on kršio zakon“, tvrdi Dragomanović.

On je objasnio da je komentarisao „lično kao Srđan Dragomanović, a ne Savjet mladih DPS“, ali je zbog tehničkih problema jer je on tada adminstrirao stranicom Savjeta, njegov post nenamjerno potpisan kao izjava Savjeta, a ne njegova lično.

Na postu, koji je u međuvremenu uklonjen sa Facebooka, se međutim vidi da on komentariše Jokića a ne Moškova.

“Vijesti“ saznaju da je Jokić tek nedavno, nakon interesovanja za ishod prijave, pozvan od strane osnovnog državnog tužioca u Kotoru, da u svojstvu oštećenog, da izjavu o ovom slučaju. Dragomanović je juče„Vijestima“ potvrdio da je dao izjavu policiji koja ga je saslušala na okolnosti prijave koju je protiv N.N. lica podnio Jokić .

Evropski komitet protiv rasizma i tolerancije poručio je u izvještaju, objavljenom prije tri dana, da se “mora kontrolisati jezik mržnje u medijima”. I društvene mreže se svrstavaju u medije kojima se šire informacije

Evropska komisija objavila je proljetos da je godinu dana nakon potpisivanja kodeksa ponašanja na društvenim mrežama vidljiv napredak u suzbijanju govora mržnje na internetu. Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft prije godinu dana potpisale su s EK kodeks ponašanja radi suzbijanja nezakonitog govora mržnje na internetu. U okviru te suradnje, te društvene mreže su se obvezale da će raditi na sprečavanju širenja govora mržnje u Evropi.

Bonus video: