Jonica: Podaci Monstata prazne džepove građana Bara

Monstat Crne Gore je utvrdio da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Baru u 2016. bila 1.500 eura, u Budvi 955, a u Podgorici 1092 eura
7 komentar(a)
SNP odbor Bar, Snežana Jonica, Foto: Anto Baković
SNP odbor Bar, Snežana Jonica, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 19.03.2017. 15:05h

Predsjednica kluba odbornika SNP u SO Bar Snežana Jonica zatražilaje ispred kluba dopunu dnevnog reda XVIII sjednice SO Bar koja počinje u ponedeljak 20. marta, i to Informacijom o utvrđivanju prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji za 2016. od strane Monstata i njenom uticaju na poreske obaveze građana Bara.

Jonica je ukazala da Monstat već drugu godinu utvrđuje "značajno veću od prethodne" prosječnu cijenu kvadratnog metra u Baru, a zbog metodologije obračuna, to građanima uzrokuje značajno povećanje poreza na nepokretnosti u Baru.

Monstat Crne Gore je utvrdio da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Baru u 2016. bila 1.500 eura, u Budvi 955, a u Podgorici 1092 eura.

"Zahvaljujući Monstatu, ali i nereagovanju rukovodstva opštine, porez na nepokretnosti je građanima Bara u 2016. bio 20 posto veći nego u 2015, a ako ne reagujemo na ovogodišnju utvrđenu cijenu, biće još 20posto veći, dakle, ukupno 40 posto za dvije godine. Iako je po podacima Monstata na nivou Crne Gore prosječna cijena kvadratnog metra stana pala 7,2 posto, u Baru se po Monstatu za dvije godine povećala 39,4 posto",ističe Jonica.

Ona navodi da je po procjenama Monstata prosječna cijena kvadratnog metra u Baru u 2014. bila 1.076 eura, u 2015. je povećana na 1.246, a za 2016. na 1.500 eura. SNP Zato predlaže da se Zaključkom SO od Monstata zatraži informacija o tome kojom metodologijom i na osnovu kojih ugovora je utvrđena prosječna cijena za 2016, te da se zatraži preispitivanje utvrđene cijene.

Jonica dodaje da u SNP očekuju da njihov predlog prihvate svi odbornici, "iako smo začuđeni što rukovodstvo opštine nije reagovalo odmah po objavljivanju saopštenja Monstata zahtjevom da se preispita način utvrđivanja cijene".

"Zapanjujuće je, takođe, da uređenje građjevinskog zemljišta u Baru košta 450 eura, a u Budvi 45 eura, kao i da su “ostali troškovi” u Baru 450 a u Budvi samo 114 eura. Ne želimo da vjerujemo da je ovakvo Monstatovo utvrđivanje iznosa i prećutkivanje posljedica po građane, urađeno pod uticajem i za interes nekih građevinskih lobija, ili zbog problema u punjenju Budžeta na ostalim prihodnim stavkama. Nećemo dozvoliti da se na građane prevali dodatni teret da bi se pokrilo nečije neznanje, nedostatak volje ili nesposobnost da se obezbjedi naplata nekih velikih dugovanja prema Opštini Bar od “povlašćenih dužnika” na koje SNP stalno upozorava. SO u ponedjeljak prihvatanjem inicijative Kluba odbornika SNP može da preduzme mjere na zaštiti građana, ili da prećutkivanjem i odbijanjem rasprave na ovu temu pokaže da iza ove procjene Monstata stoje pojedinačni interesi koje treba zaštititi", zaključila je Jonica.

Bonus video: