Još dvije škole dobile svoju baštu

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Zavodom za školstvo i uz podršku NVO „Expeditio“
216 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Sutjeska, bašta, Foto: Milica Đurović
OŠ Sutjeska, bašta, Foto: Milica Đurović
Ažurirano: 04.06.2018. 18:07h

Osnovna škola "Sutjeska" iz Podgorice i "Vuko Jovović" iz Danilovgrada dobile su školske bašte, gdje će učenici moći da sade voće i povrće, prate kako se biljke razvijaju.

Nakon četiri mjeseca radionica i aktivnosti, prije nekoliko dana je pripremljena bašta u dvorištu OŠ "Sutjeska", a volonteri Nevladine organizacije "Eco Logic", kao i zaposleni sa đacima će je urediti i posaditi rasad.

Bašte su u ove dvije škole formirane u okviru projekta „Škola i grad (School4 City) Obrazovanje o konceptu održivih gradova u crnogorskim školama”.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Zavodom za školstvo i uz podršku NVO „Expeditio“.

Školska bašta već nekoliko godina postoji u okviru OŠ „Dr Dragiša Ivanović“ na Zlatici, gdje djeca rade i uživaju u plodovima svoga rada i to se pokazalo kao pun pogodak.

U bašti je organizovano mnogo radionica, kako za đake škole “Dr Dragiša Ivanović”, tako i za one iz drugih škola, a pokazalo se da mališani uživaju da rade sa zelenilom.

Pomenuta bašta je projekat baštenske inicijative „Bašta Ekologika“, nastavnika OŠ “Dr Dragiša Ivanović”, kao i đaka i roditelja, uz podršku Fondacije Petrović Njegoš.

Školska bašta predstavlja svojevrsnu učionicu na otvorenom, u kojoj djeca imaju priliku da prvo teorijski, a potom i praktično, saznaju kako funkcioništu biljke, od momenta kada se posiju, do trenutka kada na njima rastu plodovi.

Cilj projekta je i da djeci ukaže na značaj zelenih površina, naročito onih u gradovima i potrebi njihovog razvijanja i brige o njima.

Bonus video: