Još dvije žrtve posljedica gripa

Iz IJZ su kazali da je od 4. do 10. marta prijavljeno 277 osoba sa simptomima nalik gripu, što predstavlja incidenciju od 44,67 na 100 hiljada stanovnika
2285 pregleda 1 komentar(a)
Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 451, Foto: Savo Prelević
Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 451, Foto: Savo Prelević

U Crnoj Gori prošle sedmice od posljedica virusa gripa preminule su dvije osobe, dok su od početka sezone evidentirana 24 smrtna slučaja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz te zdravstvene ustanove je saopšteno da su prošle sedmice stigle prijave o smrti muškaraca od 66 i 48 godina koji nijesu bili vakcinisani sezonskom vakcinom protiv gripa.

“Ukupno su registrovana 24 smrtna slučaja od infekcije izazvane virusom gripa”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su kazali da je od 4. do 10. marta prijavljeno 277 osoba sa simptomima nalik gripu, što predstavlja incidenciju od 44,67 na 100 hiljada stanovnika.

Kako su naveli, tokom te sedmice, u Centru za medicinsku mikrobiologiju IJZ laboratorijskim putem potvrđeno je 34 slučaja infekcije virusom gripa tipa A.

"Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 451 (450 slučajeva infekcije virusom gripa tip A i jedan virusom gripa tip B)“, precizira se u saopštenju.

Od ukupnog broja laboratorijski testiranih uzoraka od početka sezone, dodaje se, 45,92 odsto je bilo pozitivno na prisustvo virusa gripa, od čega je 99,8 odsto uzoraka pozitivno na virus gripa tip A.

Bonus video: