Još nema RTG filmova: Tenderi propadaju, građani ispaštaju

Iz Fonda su potvrdili da je i posljednji tender praktično propao, odbivši da preciziraju zašto to ne uspijevaju da okončaju već pet mjeseci
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2013. 20:20h

Ni pet mjeseci nakon što je raspisan, tender za nabavku RTG filmova još nije realizovan, pa građani i dalje čekaju na snimanja i po nekoliko mjeseci.

Tender za nabavku RTG filmova i potrošnog materijala, raspisan u novembru prošle godine, više puta je propao, posljednji put 29. marta, kada je Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila žalbu preduzeća “Urion” iz Podgorice.

Iz Doma zdravlja “Vijestima” je nezvanično saopšteno da određeni broj filmova, uglavnom za hitnu dijagnostiku, nabavljaju iz sopstvenih sredstava i da, zbog neredovnog snabdijevanja, više od godinu dana ne mogu redovno da obavljaju proces rada.

Sagovornik tvrdi da zbog toga sve više ljudi čeka na snimanje u Centru za RTG i ultrazvučnu dijagnostiku Doma zdravlja.

“Filmovi se nabavljaju po potrebi, bukvalno na kašičicu. Uglavnom se snimaju samo hitni slučajevi, dok se drugi pacijenti vraćaju, što svakodnevno izaziva njihov revolt. Teško je narodu objasniti da to nije u našoj nadležnosti i da će se situacija stabilizovati tek nakon što Fond za zdravstveno osiguranje obezbijedi potreban materijal”, kazao je sagovornik, insistirajući na anonimnosti.

Iz Doma zdravlja nijesu odgovorili koliko pacijenata trenutno čeka da obavi snimanje. Potvrdili su da filmove nabavljaju iz sopstvenih sredstava, ali tvrde da se na snimanje ne čeka duže od mjesec dana.

Iz Fonda su potvrdili da je i posljednji tender praktično propao, odbivši da preciziraju zašto to ne uspijevaju da okončaju već pet mjeseci.

“Do realizacije započetog postupka... svim zdravstvenim ustanovama obezbjeđuju se finansijska sredstva prema iskazanim potrebama, nakon čega ustanove samostalno vrše nabavke potrebneih količina RTG filmova u skladu sa zakonom“, odgovorili su iz Fonda.

Iz Fonda su pojasnili da je “jedan od ponuđača” podnio žalbu Komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki, nakon čega je kompletna tenderska dokumentaciju dostavljena Državnoj komisiji...

Ta komisija usvojila je 29. marta žalbu firme “Urion” protiv rješenja Fonda da je najpovoljniju ponudu dostavio “Montemedicom”.

Iz Fonda su potvrdili da je i posljednji tender praktično propao, odbivši da preciziraju zašto to ne uspijevaju da okončaju već pet mjeseci

Problem sa nabavkom RTG filmova traje praktično od januara prošle godine, kada je iz Fonda za zdravstveno osiguranje saopšteno da firma „Montemedicom“, s kojom je zaključen ugovor o isporuci, nije do kraja ispoštovala ugovorene obaveze.

Iako su uslijedili novi tenederi, preventivno snimanje dojke nije bilo moguće obaviti ni u oktobru prošle godine, tokom mjeseca prevencije karcinoma dojke, zbog nestašice filmova.

Ponuđači ćute

Izvršni direktor “Uriona” Velibor Ćuković i izvršna direktorica “Montemedicoma” Branka Erceg nijesu željeli da govore o razlozima zbog kojih tender nije realizovan.

U obrazloženju žalbe “Uriona”, objavljenom na sajtu Državne komisije, navodi se, između ostalog, da je Fond počinio povredu pravila upravnog postupka, jer rješenje “ne sadrži valjano obrazloženje” i “razloge o odlučnim činjenicama, već samo djelimično obrazloženje”, bez konretnih razloga za takvu odluku.

Obavili četiri hiljade snimanja u januaru

Iz Doma zdravlja saopšteno je da su u januaru ove godine u Centru i ambulantama u Golubovcima i Tuzima ukupno pružene 7.442 dijagnostičke usluge, od čega oko četiri hiljade RTG snimanja.

“U Centru na Starom aerodromu dnevno se obavi oko 65 ultrazvučnih pregleda, od čega oko 15 ultrazvuka dojki, od 150 do 200 rentgen snimanja i 20 mamografija”, precizirali su iz Doma zdravlja.

Galerija

Bonus video: