Još nema svih ljekova protiv epilepsije

Nova terapija za šećerne, imune i infektivne bolesti. Pacijenti do nekih ljekova i dalje ne mogu doći
183 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz apoteke
Detalj iz apoteke

Na novoj listi ljekova, koji građani dobijaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, našlo se 11 novih medikamenata, a novu terapiju će prije svega dobiti pacijenti koji imaju šećernu bolest, multipla sklerozu, visoki krvni pritisak, infektivne bolesti i urogenitalna oboljenja.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” su kazali da je paleta ljekova proširena medikamentima drugih proizvođača, što će ljekarima da omogući veći izbor pri propisivanju terapije, ali i “otkloniti mogućnost monopolskog položaja određenih proizvođača”, zastupljenih na listi.

Pacijenti su juče “Vijestima” kazali da u apotekama, uprkos tome što su im ljekari propisali tu terapiju, ne mogu na teret Fonda da dobiju lijek protiv epilepsije “klonazepam” i rastvor “vigantol” za liječenje rahitisa i osteoporoze. U listi se vidi da niko od proizvođača nije ponudio ljekove za izdavanje na recept, ali da postoje drugi medikamenti za epilepsiju. Sagovornici su kazali i da u apotekama ne mogu na recept da dobiju “valsartan”, za liječenje visokog krvnog pritiska i srčane slabosti, iako im je propisan.

Na Osnovnoj listi ljekova, koji se u potpunosti finansiraju iz budžeta Fonda, nalazi se 1.064 ljekova. Te medikamente građani podižu na recept u apotekama ili ih dobijaju u domovima zdravlja, bolnicama i Kliničkom centru.

“To su najsvrsishodniji lijekovi koji pokrivaju liječenje svih patoloških stanja koji opterećuju populaciju pacijenata u našoj zemlji”, pojasnili su iz Ministarstva.

Na listi ljekova, sa posebnim režimom odobravanja, nalazi se 20 medikamenata, koje pacijentima, nakon predloga i mišljenja konzilijuma doktora Kliničkog centra, odobrava posebna Komisija u Ministarstvu. Na toj listi nalaze se medikamenti za liječenje rijetkih bolesti, transplantacija, teških patoloških stanja, rijetkih tumora. I ti ljekovi propisuju se i izdaju pacijentima na teret sredstava Fonda, u punom iznosu.

Na novoj doplatnoj listi sada ima 94 lijeka. Riječ je o terapijskim paralelama, odnosno alternativama ljekovima sa osnovne liste. Iz Ministarstva su pojasnili da se ti medikamenti obezbjeđuju u visini cijene lijeka sa Osnovne liste. Razliku do punog iznosa cijene lijeka sa doplatne liste plaćaju građani, a u Ministarstvu tvrde da je ta razlika za najveći broj ljekova manja od jednog eura. Iz Ministarstva su odgovorili da su snižene cijene za 72 lijeka za liste.

U resoru zdravstva tvrde da je pojednostavljen režim propisivanja za neke grupe ljekova. To znači da građani za neke ljekove neće morati da idu kod ljekara specijaliste, već će ih propisivati izabrani doktor.

Svi ljekovi koji su novom revizijom utvršteni u listu registrovani su u zemljama Evropske unije i kod crnogorske Agencije za ljekove.

Bonus video: