Još nema većine za Dževerdanovića

Prema tvrdnjama izvora „Vijesti“, Krivokapićeva na dvije posljednje sjednice Odbora direktora na koje inače, ne želi da pusti novinare, pušta advokata koji je pravni zastupnik Dževerdanovića kao jednog od ukupno sedam kandidata što su se prijavili na konkurs za izvršnog direktora
2 komentar(a)
Miloš DŽeverdanović, Foto: Vodacom
Miloš DŽeverdanović, Foto: Vodacom
Ažurirano: 14.02.2018. 15:14h

Za danas zakazan nastavak sjednice Odbora direktora zajedničkog kooordinacionog društva za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda Vodacom iz Tivta na kojoj je trebalo da bude imenovan novi izvršni direktor te kontroverzne državne firme, iznenada je otkazan.

„Vama ne želim da dam bilo kakvu informaciju jer ste pored moje dobre volje i detaljnog saopštavanja svih pravovremenih i detaljnih informacija o dešavanjima u Vodacomu, u javnosti plasirali brojne neistine i insinuacije“, kazala je „Vijestima“ v.d. izvršna direktorka i glavna pravnica Vodacima Nada Krivokapić.

Prema nezvaničnim saznajima ona ni danas nije uspjela da obezbjedi neophodnu većinu za izvor bivšeg predsjednika Odbora direktora Vodacoma Miloša Dževredanovića (DPS) za novog izvršnog direktora. Protiv Dževerdanovića već ranije su se izjasnili članovi Odbora direktora koji u tom tijelu zastupaju interese opština Kotor i Herceg Novi, a i predstavnik opštine Tivat tražio je odlaganje ove tačke dnevnog reda. Iz lokalne uprave Tivta su i u Ministarstvu održivog razvoja i turizma tražili da se do daljnjeg, stopira pokušaj izbor novog izvršnog direktora Vodacoma.

Uz činjenicu da predstvnik opštine Ulcinj već jedno vrijeme ne učestvuje u sjednicama Odbora, Dževerdanović ne može računati da će dobiti dvotrećinsku podršlu, odnosno glasove pet od ukupno sedam članova Odbora direktora, kako bi sjeo u fotelju izvršnog direktora.

Prema tvrdnjama izvora „Vijesti“, Krivokapićeva na dvije posljednje sjednice Odbora direktora na koje inače, ne želi da pusti novinare, pušta advokata koji je pravni zastupnik Dževerdanovića kao jednog od ukupno sedam kandidata što su se prijavili na konkurs za izvršnog direktora. Advokat pritom članovima Borda objašnjava da njegov klijent navodno nije prekršio nijedan zakon i da e postoje pravne predpreke Dževerdanovičevom ustoličenju za izvršnog direktora na koju je on već bio imenovan septembra prošle godine, ali je to naknadno poništila Agencija za spriječavanje korupcije.

ASK je zvanično oktobra prošle godine, konstatovala da je Dževerdanović prekršio Zakon o spriječavanju korzpcije „na način što je dana 4.septembra, obavljajući funkciju člana organa upravljanja, izabran na funkciju izvršnog direktora u istom javnom preduzeću, čime je kao javni funkcioner javni interes podredio privatnom i izazvao sukob interesa“.

Shodno zakonu, on stoga u naredne četiri godine uopšte više ne može ni doći u poziciju da ponovno obavlja javnu funkciju. ASK je 6.decembra prošle godine svu dokumnetaciju vezanu za kontroverzna dešavanja u Vodacomu gdje već godinu ipo traje kriza rukovođenja još od kontroverzne smjene bivšeg izvršnog direktora Borisa Vukovića, dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu zbog sumnje da je u tim radnjama Vodacomu nanešena velika materijalna šteta.

Članovima Borda je navodno, od strane ljudi koji su ranije bili u organima rukovođenja Vodacoma, ukazano na “brojne primjere malverzacija, sumnjivih radnji i falsifikovanja službene dokumentacije” za što oni prozivaju Krivokapićku i Dževerdanovića. Da se nešto čudno dešava u toj firmi koja implementira na desetine miliona eura vrijedne projekte unapređenja vodovodne i kanalizacione infrastrukture na primorju pokazuje i podatak da je u zadnjih nešto više od pola godine, Vodacom napustila trećina od ukupno 15 zaposlenih.

Bonus video: