Još se ne zna da li će Škatarić odgovarati za orla Bruzdu

“Nijesam ekspert za tu oblast, ali sam vidio da je to omanji orao... Nijesam pozvao veterinare jer je ptica bila praktično mrtva”
169 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 07:51h

Direktoru Nacionalnog parka „Skadarsko jezero” Goranu Škatariću još uvijek nije izrečena disciplinska mjera, iako je rok od šest mjeseci od kada je pokrenut postupak zbog slučaja „Bruzda”, istekao prije nedjelju dana.

Više izvora “Vijesti” potvrdilo je da iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JP NPCG) još uvijek nijesu odnijeli odluku da li će ili neće kazniti Škatarića, zbog “propusta u radu” u slučaju uginuća rijtkog crnog orla Bruzde na teritoriji njegovog nacionalnog parka.

Škatarić je u decembru prošle godine potvrdio “Vijestima” da je orao uginuo u njegovom dvorištu, nakon što ga je ranjenog donio “lovac Milić”.

On je rekao da je Milić pronašao orla Bruzdu kod Pothuma i da nije imao utisak da je ptica ranjena iz vatrenog oružja.

"Orao je jedva pokazivao znake života, a pošto je na leđima imao veliki monitor, normalno je bilo da odmah o tome obavijestim policiju”, smatra Škatarić.

On tvrdi da nije znao da je riječ o veoma rijetkoj vrsti orla i da su poljski naučnici pratili njegovo kretanje, pa je zbog toga, umjesto veterinara i ornitologa, pozvao policiju.

“Nijesam ekspert za tu oblast, ali sam vidio da je to omanji orao... Nijesam pozvao veterinare jer je ptica bila praktično mrtva”, kazao je Škatarić.

Iz NPCG saopštili su ranije da će odluku o eventualnom kažnjavanju direktora donijeti u roku, koji ne može da bude duži od šest mjeseci od dana završetka postupka.

"Disciplinski postupak... okončan je u dijelu koji se odnose na utvrđivanje svih relevantnih činjenica... Odluku... će donijeti ovlašćeni disciplinski organ, u roku koji shodno propisima ne smije biti duži od šest mjeseci od okončanja gore navedenih radnji...", navedeno je u saopštenju.

Uginulu pticu je nakon nedjelju dana na Škatarićevom imanju u Matagužima pronašao ornitolog Mihailo Jovićević, a direktor NPCG Zoran Mrdak pokrenuo je neposredno nakon pisanja medija o tom slučaju i disciplinski postupak protiv šefa na najvećem jezeru na Balkanu.

Uginulu pticu je nakon nedjelju dana na Škatarićevom imanju u Matagužima pronašao ornitolog Mihailo Jovićević, a direktor NPCG Zoran Mrdak pokrenuo je neposredno nakon pisanja medija o tom slučaju i disciplinski postupak protiv šefa na najvećem jezeru na Balkanu

Disciplinski postupak završen je 4. februara, dok je 4. avgusta isteklo šest mjeseci, a NPCG nedjelju dana nije odgovaralo na pitanja „Vijesti”.

Iz pomenutog preduzeća, između ostalog, nijesu odgovorili da li je po mišljenju disciplinske komisije Škatarić prekršio disciplinsku odgovornost, da li će biti kažnjen, ako jeste.

U NP “Skadarsko jezero” je nakon slučaja Bruzda zabilježeno nekoliko slučajeva kršenja disciplinske odgovornosti, zbog čega je pokrenuto nekoliko disciplinskih postupaka, a reporteri “Vijesti” u nekoliko navrata su se uvjerili da je krivolov veoma rasprostranjen na jezeru.

Galerija

Bonus video: