Jovović: Kostić kršio zakon i nanio veliku štetu ustanovi

Jovović u zahtjevu navodi da je Kostić otpustio Kovačevića na osnovu izvještaja o inspekcijskom nazoru tadašnjeg prosvjetnog inspektora Miomira Anđića, ne poštujući proceduru predviđenu zakonom o otkazivanju ugovora o radu
145 pregleda 7 komentar(a)
Ognjen Jovović, Foto: Vijesti
Ognjen Jovović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 01.10.2016. 19:14h

Generalni direktor Ministarstva prosvjete Ognjen Jovović tražio je od ministra Predraga Boškovića da razriješi direktora podgoričke Medicinske škole Branimira Kostića.

Jovović kojeg je opozicija predložila za tu funkciju ocijenio je da je Kostić prekršio Zakon o obrazovanju i vaspitanju, u slučaju sada penzionisanog profesora Medicinske škole Milana Kovačevića.

Jovović u zahtjevu navodi da je Kostić otpustio Kovačevića na osnovu izvještaja o inspekcijskom nazoru tadašnjeg prosvjetnog inspektora Miomira Anđića, ne poštujući proceduru predviđenu zakonom o otkazivanju ugovora o radu.

To je, kako je ocijenio, potvrđeno i pravosnažnom presudom, u avgustu 2011.

“Direktor Kostić mora snositi odgovornost za: nastalu štetu za ustanovu, jer je profesor dobio pravosnažnu presudu o naknadi za izgubljene zarade, te je država platila njegove i zarade profesora koji je zaposlen u međuvremenu; tu se, takođe, uzimaju u obzir i zatezne kamate i advokatski troškovi. Sve ovo spada u štetu koja je nastala njegovim protivzakonitim postupanjem”, piše u zahtjevu.

Iz Ministarstva prosvjete juče nijesu odgovorili šta će Bošković preduzeti povodom zahtjeva Jovovića.

Kovačević se obratio Jovoviću nakon što je Specijalno državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv osnovne državne tužiteljke Ljiljane Klikovac, koju je optužio za zloupotrebu službenog položaja, nesavjestan rad u službi i falsifikovanje službene isprave.

On je ranije kazao da je Klikovac odgovorna za navodno nezakonito postupanje u izviđajima, čiji je epilog bilo odbacivanje krivičnih prijava protiv Anđića i Kostića.

U Specijalnom tužilaštvu, međutim, smatraju da Klikovac ne može da odgovara za predmete na kojima rade njeni zamjenici u tužilaštvu.

ODT je u decembru prošle godine odbacilo krivične prijave, sa obrazloženjem da to što je pravosnažnom sudskom odlukom utvrđeno da je Kovačević nezakonito dobio otkaz u školi, ne znači da je Anđić zloupotrijebio anketu učenika, kako bi Kovačević dobio otkaz.

Anđić je ranije saopštio “Vijestima” da je postupao na osnovu anonimne prijave, koju je Prosvjetnoj inspekciji dostavila Uprava za antikorupcijsku inicijativu, odbacivši sve optužbe.

Bonus video: