Jovović: Mediji da budu svjesni svoje društvene uloge

Jovović je poručio da će Vijesti nastaviti da izvještavaju o temama vezanim za NATO
6 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2014. 18:46h

Sve dok mediji u Crnoj Gori ne shvataju svoju društvenu ulogu, dok ne budu ekonomski nezavisni i dok medijsko tržište ne bude pravedno nema dobrog izvještavanja o bilo kojoj tema, pa ni o NATO-u, smatra glavni i odgovorni urednik Vijesti, Mihailo Jovović.Jovović je dugogodišnji novinar koji je pratio najznačajnije političke događaje, pa je na CDT-ovom građanskom satu govorio o ulozi medija u NATO integracijama. Vijesti su, dodao je on, imale puno problema da dobiju informacije o ovom spoljno-političkom prioritetu Crne Gore, sve dok Vlada nije krenula u kampanju za promovisanje članstva Crne Gore u NATO.“Otvorili smo prostor da ljudi kažu zašto su za ili protiv NATO, ali smo najveći problem imali sa onima koji su najglasniji u javnosti. Nijedan o partija kojoj smo predložili da nekog njenih funkcionera objasni svoj stav, se nije odazvala pozivu”, rekao je Jovović.On je kazao da nijesu uspjeli da naprave priču u kojoj bi oni koji podržavaju članstvo Crne Gore u NATO saopštili ima li tu išta loše, dok bi protivnici kazali koje su prednosti.

Govoreći o NATO porukama sa ministarskog sastanka, urednik Vijesti smatra da je nakon 25.juna “splasnuo Vladin žar za kampanju i interesovanje medija”.

“Građani tu priču ne smatraju prioritetnom, ne možete trpati pričom koja ih ne zanima”, kazao je Jovović i dodao da će Vijesti nastaviti da prate šta Crna Gora treba da ispuni da bi dobila poziv.

Prisutnima je otkrio da podržava ulazak Crne Gore u Alijansu, navodeći da ga zanimaju reforme koje treba da se dese zbog NATO i Evropske unije.

“NATO i politički i vojni savez, nijesam saglasan sa svim stvarima koje Alijansa radi van svoj zemalja, ali znajući kakva nam je vlast i to da oni jedinstvo funkcionišu pod pritiskom iz inostranstva i odatle crpi legitimitet. I svaki pritisak te vrste je dobrodošao”, smatra Jovović.

“Mi ćemo raditi samo u interesu građana Crne Gore, nećemo se stavljati ni na jednu stranu”, naveo je Jovović

On je, komentarišući navode Asošieted presa da u crnogorskim službama ima ruskih špijuna, rekao da ne zna je li to tačno ili nije, ali da je bliži tome da je tačno.

“Crnogorske službe su napredovale, ali se i dalje vodi borba za prevlast, dva najjača klana ili interesne grupe. I dalje postoji politički i kadrovski pritisak iz vrha vlasti”, rekao je Jovović.

On je poručio da će Vijesti nastaviti da izvještavaju o temama vezanim za NATO.

“Mi ćemo raditi samo u interesu građana Crne Gore, nećemo se stavljati ni na jednu stranu”, naveo je Jovović.

U narednom periodu, smatra on, i mediji i partije i civilni sektor treba da rade svoj posao i da se trude da informišu građane kako bi oni donijeli racionalnu odluk

Galerija

Bonus video: