Jovović: Provjerite dug Univerziteta CG od 25 miliona

Sa UCG su juče saopštili da Jovović “besprizorno optužuje bez ijedne činjenice ili relevantnog dokaza”...
149 pregleda 3 komentar(a)
Ognjen Jovović, Foto: Zoran Đurić
Ognjen Jovović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.10.2016. 07:05h

Kontrolor Ministarstva prosvjete iz opozicije Ognjen Jovović pozvao je Specijalno i Vrhovno državno tužilaštvo da ispitaju poslovanje Univerziteta Crne Gore (UCG), zbog navodnog duga od 25 miliona eura.

Jovović je rekao da Ministarstvo prosvjete mjesecima neće da mu dostavi dokumentaciju u vezi sa UCG, istakavši da je od 2009. do 2014. poslovao u minusu od 18 miliona.

On je naglasio da dodatnih sedam miliona eura čine dugovanja za poreze i kredite.

Reagujući na navode Jovovića, sa UCG su juče saopštili da “besprizorno optužuje bez ijedne činjenice ili relevantnog dokaza” za dug od 25 miliona eura.

Ocijenili su da su svi podaci o poslovanju i finansijama UCG dostupni na zvaničnom sajtu i poznati javnosti.

Jovović je pozvao rektorku UCG Radmilu Vojvodić da dostavi finansijske izvještaje resoru prosvjete.

“Tražim od Ministarstva finansija da hitno uputi zahtjev UCG i traži kopiju finansijskog poslovanja svih fakulteta, koju je izvršila Služba za unutrašnju reviziju”, istakao je on na konferenciji za medije održanoj ispred zgrade Ministarstva prosvjete.

Jovović je rekao da je poznat slučaj Filozofskog fakulteta, gdje je dokazano da su nezakonito trošena sredstva iz budžeta.

“Imamo slučaj da su novcem za poreze i doprinose vraćali kredit od 74.000 eura. Akumulirani dug za 2011. i 2012. na tom fakultetu iznosio je 720.000. Imamo niz nepravilnosti oko blagajničkog poslovanja i isplate sredstava saradnicima u nastavi, tako da se radi o alarmantnoj situaciji”.

Jovović je rekao da zabrinjava trošenje sredstava u tom periodu na Pravnom fakultetu, gdje su dekani primali plate 10.000 eura.

“Postoji i veliki broj sudskih sporova protiv UCG, koji troši velika sredstva za najskuplje advokatske kancelarije, kojima se namještaju pravni postupci”.

Bonus video: