"Jugo" prvi reciklirani automobil na Deponiji "Livade"

Od početka rada, 29. septembra prošle godine, u postrojenju je tretirano 20 vozila, koje je najvećim dijelom dopremila Komunalna policija sa javnih površina u gradu.
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2011. 19:34h

Prvo vozilo koje je reciklirano u pogonu za tretman vozila van upotrebe u regionalnom reciklažnom centru na Deponiji Livade je „jugo”, koje je dopremljeno u akciji „Reno Alijansa” staro za novo vozilo.

Od početka rada, 29. septembra prošle godine, u postrojenju je tretirano 20 vozila, koje je najvećim dijelom dopremila Komunalna policija sa javnih površina u gradu.

Nakon što auto prođe tretman u Pogonu, građani mogu kupiti ispravne djelove automobila po nižim cijenama.

"Imamo već pripremljen cjenovnik po nižim cijenama, a nakon rastavljanja motori, mjenjači i svi djelovi koji su dobri su na prodaju. Ukoliko vlasnik doveze zdrav auto dobija 55 eura po toni, ili manje u slučaju da nedostaje neki dio što procjenjuje posebna komisija", kaže izvršni direktor Deponije Momčilo Janković.

Proces počinje prijemom vozila

"Imamo već pripremljen cjenovnik po nižim cijenama, a nakon rastavljanja motori, mjenjači i svi djelovi koji su dobri su na prodaju", kaže Janković

Nakon prijema vozila u postrojenju za obradu prvo se odstranjuje akumulator, koji se odlaže u specijalni kontejner,y a zatim na liniji za dekontaminaciju isisavanjem uklanja tečnost iz kola.

Nakon dekontaminacije vozilo se pokretnom trakom prebacuje na liniju za demontažu, koja ima osam radnih stanica na kojima je svaki radnik pojedinačno zadužen za demontažu pojedinih djelova vozila koji se odlažu u pogonske kontejnere.

"Za sada obrađujemo samo putnička vozila, teretna do 3,5 tone nosivosti i motocikle do 50 kubika, jer nam je za veća vozila potreban veći i skuplji alat. Na kraju procesa ostaje samo automobilska školjka koja se reže hidrauličnim makazama za metal i time priprema za obradu na presi za metal, koju treba da nabavimo uskoro", kaže Bojović.

Smanjenje štetnog uticaja otpada

"Time će se u znatnoj mjeri smanjiti, i u krajnjem u potpunosti eliminisati veoma štetan uticaj te vrste otpada na životnu sredinu", kazao je Janković

To postrojenje je, kako je istakao, bilo neophodno da bi se, na način kako to propisuju standardi Evropske unije, rješavao problem zbrinjavanja te vrste opasnog otpada.

"Time će se u znatnoj mjeri smanjiti, i u krajnjem u potpunosti eliminisati veoma štetan uticaj te vrste otpada na životnu sredinu, a prije svega na zemljište, podzemne vode i vodotoke, kao i sami vazduh", kazao je Janković.

U reciklažnom centru imaju cilj da dostignu kapacitet od 45 vozila dnevno za 36 mjeseci od dana pokretanja postrojenja.

"Programom rada za ovu godinu planirali smo da u jednoj smjeni recikliramo tri vozila dnevno, odnosno ukupno 765 vozila na godišnjem nivou. Postoji mogućnost da se u ovoj godini u prosjeku reciklira po 10 vozila dnevno", rekao je Janković.

On je rekao da se gume deponuju na posebno određenom prostoru, dok se tekstil i druge vrste materijala koje pripadaju komunalnom otpadu zbrinjavaju u sanitarnoj kadi.

Konkurencija radi na divlje

Janković je ukazao na veliki broj fizičkih lica i preduzetnika, koji se kako legalno, tako i nelegalno bave prikupljanjem i prometom starih vozila a da ne ispunjavaju uslove iz zakona o upravljanju otpadom i uredbe koja je na osnovu ovog zakona bliže uredila osnivanje sistema preuzimanja, sakupljanja i obrade otpadnih vozila i rad tog sistema.

"Uredba je stupila na snagu 1. januara i predviđa ispunjavanje veoma strogih kriterijuma iz zaštite životne sredine da bi se neko mogao baviti obradom otpadnih vozila. Koliko je nama poznato do sada je samo „Deponija“ u Crnoj Gori dobila dozvolu za rad sa ovom vrstom otpada", rekao je on.

Javnost je, kako je naveo, već upoznata da su Agencija za zaštitu životne sredine i Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj preduzeli aktivnosti za suzbijanje nelegalnog prikupljanja i obrade otpadnih vozila, te da su svim preduzetnicima na teritoriji glavnog grada dali rok da do 1. aprila urade plan upravljanja ovom vrstom otpada, a do 1. maja rok da dobiju dozvolu za rad, a sve u skladu sa zakonom i navedenom uredbom.

"Ukoliko to ne urade, očekujemo reakciju ekološke inspekcije i komunalne policije, te je realno očekivati da od maja kapaciteti našeg pogona budu u mnogo većoj mjeri uposleni. Samim tim, doprinijeće se smanjenju štetnog uticaja na životnu sredinu od ove vrste opasnog otpada u glavnom gradu", istakao je Janković.

Galerija

Bonus video: