Jugonostalgičari u Jajcu proslavili Dan Republike

Veliko kozaračko kolo koje se ranijih godina igralo ispred zgrade muzeja izostalo je, ali su se čule partizanske pjesme, pjesme o Titu, Jugoslaviji
230 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2011. 21:21h

Čitavog dana Jajce je bilo preplavljeno ljudima sa crvenim pionirskim marama, jugoslovenskim zastavama.

Veliko kozaračko kolo koje se ranijih godina igralo ispred zgrade muzeja izostalo je, ali su se čule partizanske pjesme, pjesme o Titu, Jugoslaviji.

Veče je bilo rezervisano za koncert umjetnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH. Tako je juče obilježena 68. godišnjica Drugog zasjedanja AVNOJ-a i nekadašnji Dan Republike.

Iz Crne Gore došlo je oko trideset predstavnika SUBNOR-a, Lige žena antifašista i drugih udruženja, a manifestaciji je prisustvovao i ambasador Crne Gore u BiH, Dragan Đurović.

Nakon maturske ekskurzije, ovo mu je, kazao je on, prvi put da dođe u Jajce.

"Moja osjećanja su podijeljena, ne mogu da vjerujem da je prošlo ovoliko vremena od kad sam posljednji put bio ovdje. Kao predstavnik Crne Gore ponosan sam što i naše delegacije na pravi način obilježavaju ovaj datum, ipak je ovo simbol antifašizma", kazao je Đurović.

Ponosni na IV proletersku

Odnosi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine ”najbolji su”, kazao je Đurović.

"Mi imamo najbolje moguće odnose koji su potvrđeni čestim posjetama na najvišem državnom nivou, a ovakve manifestacije samo ih jačaju", pojasnio je on.

Predstavnik SUBNOR-a, Boro Banović kaže da se na ovom mjestu on sjeća ”najljepših trenutaka naše bivše domovine Jugoslavije”.

"Na ovom mjestu ponosni smo na naše Crnogorce, na našu IV proletersku, na vijećnike AVNOJ-a, ali isto tako smo ponosni i što imamo svoju Crnu Goru", kazao je on.

“Danas je dan republike” i “Druže Tito mi ti se kunemo” pjesme su koje su se mogle čuti na svakom koraku u Jajcu.

"Ovo je sjećanje na značajan datum iz naše istorije i drago mi je što iz godine u godinu dolazi sve više antifašista", kazao je Milak.

“Danas je dan republike” i “Druže Tito mi ti se kunemo” pjesme su koje su se mogle čuti na svakom koraku u Jajcu,a pjevali su ih zagrljeni predstavnici gotovo svih bivših jugoslovenskih republika.

Nakon zabavnog programa u kom su učestvovali Duvački orkestar -limena glazba iz Jajca, horovi iz Sarajeva i Banjaluke, kulturno-umjetnička društva iz Jajca, rok band “Gilgal”, otvorena je izložba fotografija „Jajce, avgust – novembar 1943. – život u miru uz straže s visova“, zatim izložba 60 brojeva ”Glasa antifašista – lista SUBNOR BiH, predavanje profesora Dubravka Lovrenovića „Nominacija stećaka, srednovjekovnih nadgrobnih spomenika Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, na Listu svjetske baštine UNESCO-a“, a program je završen u zgradi Muzeja promocijom knjige poezije crnogorskog pisca Martina Perovića. Gost na Perovićevoj promociji bila je crnogorska književnica Jelena Jovanović.

Grad u kome je 29. novembra 1943. godine rođena Jugoslavija juče je bio domaćin onima koji se rado sjećaju dana provedenih u njoj, ali i mnogim mladim ljudima koji je nisu mogli čak ni zapamtiti.

Delegacije iz bivših jugoslovenskih republika, izuzev Makedonije, polagale su vijence i cvijeće na spomenik oslobodiocima Jajca, a nakon toga proslava je nastavljena na platou ispred Muzeja AVNOJ-a gdje je lokalni rok bend “Gilgal” muzikom i pjesmama sjećao na Tita i Jugoslaviju.

Slavlje preuranjeno

Stanovnici kraljevskog grada Jajca podijeljenog su mišljenja o manifestaciji.

Dok su pojedinima zasmetale "petokračine" koje su se vjiorile u gradu, drugi su i ovaj praznik radosno dočekali.

Alisa Musagić i Merim Muhić iz Jajca kazali su novinaru "Vijesti" da im je žao što se praznik ne obilježava na dan kada je i bilo zasjedanje, 29. novembar.

"Ne doživljavam današnji dan kao praznik, bilo bi mi draže da ste svi vi ovdje 29.", kazala je Alisa. Merim kaže da mu je draže sto se gradom vijore crvene zastave, nego da su to “nacionalističke”.

Galerija

Bonus video: