Juventas i CeMI dostavili amandmane na Nacrt zakona o duvanskim proizvodima

Iz tih NVO su podsjetili da su prije pola godine uputile inicijativu za ponovno uvođenje zabrane pušenja u zatvorenim prostorijama, što je i uvršteno u Nacrt
67 pregleda 1 komentar(a)
Juventas CEMI duvanski proizvodi
Juventas CEMI duvanski proizvodi
Ažurirano: 25.01.2018. 10:15h

Nevladine organizacije (NVO) Juventas i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), dostavile su Ministarstvu zdravlja predloge amandmana i komentare na novi Nacrt zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Iz CeMI-ja i Juventasa su podsjetili da je Ministarstvo zdravlja krajem prošle godine pripremilo Nacrt zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kojim je predviđena zabrana pušenja u javnim i radnim prostorima, dok su za nepoštovanje zabrane predviđene kazne od 30 do hiljadu eura.

“Predloženi Nacrt predstavlja unapređenje u odnosu na aktuelni Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Posebno je pohvalno što se predloženim članom 75 van snage stavljaju sporni članovi Zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, a koji su djelimično poništavali dejstvo aktuelnog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda iz 2012. godine”, saopštili su iz Juventasa i CeMI-ja.

Iz tih NVO su podsjetili da su prije pola godine uputile inicijativu za ponovno uvođenje zabrane pušenja u zatvorenim prostorijama, što je i uvršteno u Nacrt.

Novode da je 28 predatih predloga i komentara za izmjenu i dopunu Nacrta novog zakona u usklađeno sa Okvirnom konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije, Direktivom Evropskog parlamenta i Savjeta o usklađivanju zakona i drugih propisa država članica o proizvodnji, predstavljanju i prodaji duvanskih i srodnih proizvoda.

“Predlozima koje smo dostavili predviđeno je uvođenje detaljnih instrukcija o veličini znakova, broju telefona ili veb lokaciji za prijavljivanje kršenja zakona kao i zabrani svih oblika oglašavanja, promocije i sponzorstva, kao što su sponzorisanje nekih vrsta aktivnosti ili organizacija od strane duvanske industrije”, kazali su iz Juventasa i CeMI-ja.

Prema njihovim riječima, značajno je zabraniti prikazivanje duvanskih proizvoda u maloprodajnim objektima, a ne samo ograničiti prikaz na mjestu koje nije dostupno potrošačima.

“Zabrana prikazivanja duvanskih proizvoda na mjestu prodaje se primjenjuje u mnogim zemljama, uključujući nekoliko evropskih i pokazuje dobre rezultate, posebno u odnosu na prevenciju upotrebe duvana kod djece i mladih”, objasnili su iz Juventasa i CeMI-ja.

Oni su kazali da zabrinjava podatak da je 25 odsto svih privremenih spriječenosti za rad povezano sa pušenjem, koje, kako su rekli, u strukturi prijevremene smrti, učestvuje sa 50 odsto.

“Nadamo se da će se zaustaviti tendencija rasta učešća pušenja u prijevremenom mortalitetu, adekvatnom primjenom novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, odnosno smanjenjem učestalosti pušenja”, naveli su iz CeMI-ja i Juventasa.

Prema posljednjem istraživanju Instituta za javno zdravlje, kako su podsjetili, broj pušača u Crnoj Gori, u posljednjih pet godina, porastao je za 4,4 odsto.

“Istraživanje je pokazalo da u Crnoj Gori puši 35,4 odsto stanovnika, dok je u 2012. godini taj procenat iznosio 31 odsto”, rekli su iz su iz CeMI-ja i Juventasa.

U tim NVO smatraju da će se adekvatnom i nedvosimslenom primjenom novog Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda unaprijediti opšte zdravlje crnogorske populacije.

“U dosadašnjem periodu je implementacija Zakona, kojim se uspostavlja kontrola nad upotrebom duvana, bila sistemski opstruirana”, zaključili su iz CeMI-ja i Juventasa.

Bonus video: