Kad bude para uništavaće se oružje na Latičnom i na još dvije lokacije

Uništavanje na lokaciji Latično vrši se u sklopu Tehničkog sporazuma sa Ministarstvom inostranih poslova SAD i kompletno finansiranje vrši njihova vlada
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2011. 20:09h

Uništavanje municije na Goliji biće nastavljeno kada donatori obezbijede novac, a pored Latičnog analiziraju se još dvije lokacije, rekao je pomoćnik ministra odbrane Rifet Kosovac.

Prema njegovim riječima, uništavanje na lokaciji Latično vrši se u sklopu Tehničkog sporazuma sa Ministarstvom inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država i kompletno finansiranje vrši njihova vlada.

"Pored lokacije Latično, analiziraju se još dvije lokacije, od kojih je jedna posebno povoljna, ali ćemo saopštiti koja je to lokacija kada završimo sve potrebne analize", kazao je Kosovac.

Na osnovu tih analiza, kaže on, predložiće se izvođaču da pored Latičnog, radi i na drugoj lokaciji.

"Bitno je napomenuti da su izvođači obavezani da prije početka uništavanja na bilo kojoj lokaciji moraju izraditi procjenu uticaja na životnu sredinu i vršiti stalni monitoring stanja životne sredine. Ministarstvo odbrane neće dozvoliti uništavanje dok ovi uslovi ne budu ispunjeni", poručio je Kosovac.

Mještanima Gackog ne može da smeta

On je, u vezi sa primjedbama mještana Mjesne zajednice Brljevo u opstini Gacko, u Bosni i Hercegovini (BiH), da trpe štetu od uništavanja municije na Latičnu, kazao da je lokacija na kojoj je vršeno uništavanje municije, udaljena od granice sa BiH više od četiri hiljade metara vazdušne linije, a od naseljenih mjesta u Crnoj Gori više od tri hiljade metara.

"Zato nema ni govora da parčad od uništenog oružja padaju preko granice ili da udarni talas dopire do tih sela"kazao je Kosovac.

Stanovnici mjesne zajednice Brljevo u opštini Gacko dobro znaju, kaže on, da se za vrijeme SFRJ, sjeverno od sela Kazanci nalazilo strelište za gađanje minobacačima 82 i 120 milimetara i da je svake godine na to područje ispaljivano hiljade mina, što nije uzrokovalo nikakve posljedice po životnu sredinu.

"Najnovije informacije o pronalaženju endemskih vrsta na Goliji i pojavi jedinstvenih leptira - dinosaurusa i pčela "kojih nema nigdje u Evropi" nameću pitanje kako to da te vrste do sada nijesu bile otkrivene. Cilj je jasan, pokazati da će te endemske vrste biti uništene ako se nastavi uništavanje municije u Goliji", ocijenio je Kosovac.

"Zato nema ni govora da parčad od uništenog oružja padaju preko granice ili da udarni talas dopire do tih sela"kazao je Kosovac.

"Takođe, predlažem da ispitaju uzorke zemljišta sa jedne i druge strane granice sa BiH i dođu do zaključka odakle potiču takva zagađenja", kazao je Kosovac.

On je naglasio da Crna Gora ima obavezu i pred svojom i pred međunarodnom javnošću da riješi pitanje viškova zastarjelog naoružanja i municije, kako bi spriječila eksplozije u skladištima i ekološke i druge katastrofe velikih razmjera.

"Poznata je činjenica da je u većini zemalja regiona dolazilo do eksplozija u skladištima usljed starosti municije i njene nestabilnosti", upozorio je Kosovac.

Sve zavisi od sredstava

On je podsjetio da je u vojnom skladištu u blizini Paraćina, u Srbiji, 19. oktobra 2006. godine eksplodiralo je oko 3,5 hiljada tona i tada je bilo vise povrijeđenih, pričinjena je ogromna materijalna šteta, a zaostale granate i danas se pronalaze po livadama i oranicama u ovom kraju.

"U Bugarskoj, u blizini Sofije, 2008. godine je eksplodiralo oko 20 tona nestabilne municije. Najveća katastrofa u regionu bila je u Albaniji, kada je u eksploziji u vojnom skladištu u blizini Tirane bilo 63 poginulih i 155 povrijeđenih", kazao je pomoćnik ministra odbrane.

Kosovac je ocijenio da strah mještana da će doći do negativnog uticaja uništavanja municije na životnu sredinu, koriste pojedinci za promociju svojih političkih i drugih stavova.

Prema njegovim riječima, dinamika realizacije ovog veoma složenog posla zavisi od više faktora, a posebno od obezbjeđenja finansijskih sredstava, vremenskih uslova, ometanja od strane različitih subjekata na terenu, složenosti ubojnih sredstava i drugih.

Pored lokacije Latično, analiziraju se još dvije lokacije, od kojih je jedna posebno povoljna, ali ćemo saopštiti koja je to lokacija kada završimo sve potrebne analize - kazao je Kosovac

Bonus video: