Kad kolo vode "kupljene sudije" i loši biznismeni

Sud je odbio zahtjev da se arhitekti isplati 770.000 eura, zbog narušenih autorskih prava tokom rekonstrukcije "Avale"
255 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2016. 19:34h

Viši sud u Podgorici odbio je tužbeni zahtjev arhitekte Vladislava Plamenca - da mu se isplati 770.000 eura na ime narušenih autorskih prava, zbog potpune rekonstrukcije i dogradnje budvanskog hotela Avala.

U obrazloženju sutkinje Snežane Vukčević, piše da Plamenac nije bio član Inženjerske komore i da nije ni mogao dobiti posao prerade svoga dijela.

Sud je djelimično uvažio zahtjev Plamenca za nadoknadu nematrijalne štete zbog povrede časti, ugleda i pretrpljenjih duševnih bolova, zbog potpunog uništenja njegovog djela i dosudio iznos od 12.000 eura.

To je epilog devetogodišnjeg sudskog spora, koji je Plamenac pokrenuo protiv kompanije Beppler&Jacobson, koja gazduje elitnim hotelskim kompleksom u Budvi.

Plamenac je još 1985. dobio Borbinu nagradu za arhitekturu za projekat kompleksa Avala-Mogren, a dobitnik je najveće državne nagrade „13. jul“.

Plamenac je član Akademije inženjerskih nauka Crne Gore i autor pet hotela na budvanskoj rivijeri - Avala, Mogren, Palas, hotela Beograd u Bečićima i Olive u Petrovcu.

Kotorski Osnovni sud u tri navrata odbijao je tužbeni zahtjev Plamenca, da bi ga Viši sud vraćao na ponovno odlučivanje. Sudski vještaci potvrdili su visinu štete koju je arhitekta tužbenim zahtjevom tražio.

Viši sud, međutim, u presudi konstatuje ono što je Plamenac cijelo vrijeme pokušavao da dokaže - da je kompanija Bepller&Jacobson morala da ga angažuje za izradu plana rekonstrukcije hotela, što nijesu učinili.

“Veoma sam iznenađen ovakvim ishodom devetogodišnjeg sudskog postupka, u kome sam pokušao da obezbijedim zaštitu autorskog prava i adekvatno obeštećenje u skladu sa tim. Naročito, jer je Crna Gora nedavno otvorila poglavlje koje se tiče zaštite prava intelektualne svojine, pa je bilo za očekivati da se upravo na ovom slučaju pokaže kako država štiti autorska prava građana“, kazao je Plamenac za “Vijesti”.

On je presudu nazvao „skandaloznim epilogom dugogodišnjeg iscrpljivanja po sudovima”...

"Dvije presude sudije kotorskog Osnovnog suda Srđana Klikovca, prema kojima sam dao prećutnu saglasnost investitoru da uništi moje djelo, pa sve do najnovije sramne presude Višeg suda... Čemu vještačenje, ako je članstvo u Komori bilo presudno”, rekao je Plamenac.

Ocijenio je da autorsko pravo ne može biti uslovljno ničim, a posebno ne članstvom u nekom udruženju, ili instituciji.

“Viši sud je povrijedio ne samo Zakon o autorskom pravu, već i Ustav, u kome jasno piše da međunarodni propisi iz ove oblasti imaju prednosot nad domaćim. Skandaloznom presudom nagrađena je strana kompanija čiji su vlasnici od dolaska u Crnu Goru kršili njene zakone, od kupovine hotela, višegodišnje gradnje bez građvinske dozvole, ignorisanja odluka suda o obustavi radova koje su donijete na moju inicijativu, nepoštovanja odluka inspekcija o rušenju nezakonito izgrađenog, do kršenja mog autorskog prava i brutalnog nasilnog rušenja i skrnavljenja djela, za koje sam dobio najviše stručne i državne nagrade. Država je morala to da spriječi”, kazao je Plamenac.

On je ocijenio da je presuda Višeg suda očigledan primjer korupcije u crnogorskom pravosuđu:

"Potkupljenih sudija i sumnjivih stranih biznismenana, koji su u Crnoj Gori zaštićeni. Za njih zakoni ne važe, mogu da ruše vrijedna djela i maltretiraju ljude. Čak i Knjaževina Crna Gora štitila je intelektualnu svojinu građana. Crna Gora je prije dva vijeka bila članica bernske i Pariske konvencije osnovanih za zaštitu intelektualnih prava, da bi se danas u 21. vijeku autorska prava brutalno gazili, kao da smo divlje društvo”, kazao je Plamenac.

Plamenac je najavio da će o problemu javiti generalnom direktoru Svjetske orgnizacije za intelektualnu svojinu Fransisu Gariju i drugim međunarodnim organizacijama, kako bi njegova prava bila zaštićena.

Piperović: Ni mi nismo zadovoljni, žalićemo se Vrhovnom sudu

Pravni zastupnik kompanije Beppler & Jacobson, advokat Zoran Piperović rekao je da izuzetno poštuje arhitektu Plamenca, ali da je on kao branilac firme dužan da cijeni pravni osnov i dokaze iz sadržine spisa.

“Nijesam dobio presudu da bih znao koji su argumenti dati u obrazloženju, ali smo kroz dokazni postupak i u odgovoru na tužbu sporili pravni osnov tužbenog traženja, a time naravno i visinu iznosa... Kao što ni gospodin Plamenac nije zadovoljan odlukom, tako nijesu ni tuženi, odnosno moji vlastodavci. Ostaju i Plamencu i nama vanredna pravna sredstva pred Vrhovnim sudom, koju ćemo mi iskoritisti”, kazao je Piperović .

Galerija

Bonus video: