Kad samo država ne vidi ono što se vidi golim okom

U Izveštaju o radu Zaštitnika ljudskih prava u prošloj godini piše da državni inspekcijski organi koji su zaduženi da prate nezakonitosti u ovoj oblasti nijesu ustanovili nezakonita postupanja
4397 pregleda 1 komentar(a)
Jedan od primjera nepristupačnosti za OSI, Foto: Čitalac Vijesti
Jedan od primjera nepristupačnosti za OSI, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 27.09.2019. 16:08h

Crnogorski zakoni su dobro i precizno definisali standarde kada je u pitanju pristupačnost institucija za osobe sa invaliditetom.

U stvarnosti pristupačnost ne prati standarde, adaptacija javnih prostora i zgrada napreduje jako sporo, a novac predviđen za poboljšanje uslova za OSI se troši netransparentno i nenamjenski.

Radi se o diskriminaciji u produženom trajanju, Zakon o izgradnji i planiranju objekata je donešen 2008. a Akcioni plan 2014. i još uvijek nije u potpunosti ispunjen.

To pitanje je redovno ne samo u izvještajima države i civilnog sektora već se pominje i u Izvještaju o napretku.

U Izveštaju o radu Zaštitnika ljudskih prava u prošloj godini piše da državni inspekcijski organi koji su zaduženi da prate nezakonitosti u ovoj oblasti nijesu ustanovili nezakonita postupanja, a golim okom je vidljivo da pristupačnost za osobe s invaliditetom ni približno ne zadovoljava standarde.

Svakodnevni problemi sa nepropisnim parkiranjem i zauzimanjem prostora predviđenog za OSI pokazuje da ni svijest građana nije na visokom nivou, a zakonska rješenja su takva da bi odšteta išla iz državnog budžeta, pa bi OSI naplaćivale odštetu od novca koji i oni daju budžetu, a svakako ga daju svi građani.

“Deinstitucionalizacija OSI i adaptacija javnih prostora i zgrada kako bi im se omogući pristup napreduje sporo“, konstatovao je ranije i šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

On je kazao da Crna Gora mora dodatno da unaprijedi konsultativni mehanizam sa OSI i organizacijama koje ih zastupaju.

„Kada je riječ o EU i Crnoj Gori moramo se okrenuti na ključna pitanja ove dugotrajne situacije koja podrazumijeva segregaciju i isključivanje OSI i kreirati pozitivnu viziju života u zajednici, koja nudi izbore i koja čini da OSI budu jednake sa svima ostalima po svim pravima“, istakao je Orav.

Galerija

Bonus video: