Kad ste bolesni i u problemu, niko vas ne vidi

"Žene su tu često diskriminisane počev od intervjua za posao, pa i kasnije kad dođu do posla. Ono što poslodavci neće priznati je da ako imaju izbor između muškog i ženskog kandidata, da će najčešće izabrati muškog"
79 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandra Blažević, Foto: Screenshot (YouTube)
Aleksandra Blažević, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.04.2016. 18:49h

Arhitekta po struci, Aleksandra Blažević, majka dva dječaka, teško je bolesna, podstanar je i bez mjesečnih prihoda.

"Crpim te neke zalihe, pomoć prijatelja, Banke hrane.... Trenutno mi je veći problem egzistencija moja dva dječaka", kaže Blažević, dodajući da za djecu želi da stvori osnovne uslove za život - stan, hranu, odjeću...

Aleksandra se bori sa rakom dojke, ali ne može da se liječi u Crnoj Gori, jer ima bosanske papire.

Operisana je prije godinu dana.

"Trenutno sam to ostavila da stoji. Trebala sam na hemoterapije i zračenja, ali to je ostalo na tome, jer sam za Crnu Goru bila vezana poslom, a u BiH sam se liječila. Ovdje sam radila, ali nisam imala zdravstveno osiguranje. Radila sam po ugovoru o djelu".

Aleksandra ne krivi svog poslodavca. Ali želi da ukaže na tešku situaciju u kojoj se mogu naći ili se nalaze mnoge žene u Crnoj Gori.

"I pored obrazovanja i iskustva, mogu vrlo teško da dođu do zaposlenja, prije svega zato što su majke, jer su prešle neke godine...", kaže ona.

U Centru za ženska prava kažu da su žene najviše ugrožene kada je riječ o nasilju u porodici. A kršenje radnih i mnogih drugih prava i dalje se rijetko prijavljuje.

"Žene su tu često diskriminisane počev od intervjua za posao, pa i kasnije kad dođu do posla. Ono što poslodavci neće priznati je da ako imaju izbor između muškog i ženskog kandidata, da će najčešće izabrati muškog", kazala je Ana Jaredić.

Ako i izaberu ženu, dodaje ona, prave se razlike da li je žena u godinama, kakav je njen bračni status...

"Malo žena je spremno da to prijavi upravo iz straha da će zatvoriti sebi vrata i kod tog i kod drugih poslodavaca", kaže Jaredić.

Za Aleksandru Blažević najteže to što fali ljudskosti, to što ljudi naprave otklon od osobe koja je bolesna ili kad je u nekom problemu.

Bonus video: