Kad stignu računi: Ne znam da li smo pili vino, ili vodu

PR “Vodovoda i kanalizacije” istakla je da će izaći na teren i utvrditi zašto su računi tako veliki, nakon što barem jedan od stanara podnese zahtjev za reklamaciju
17 komentar(a)
vodovod, Foto: Vesko Belojević
vodovod, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.10.2013. 20:10h

Stanari ulaza broj tri u Ulici Velimira Terzića dobili su enormno visoke račune za vodu, a Aleksandar Vukotić požalio se da mora da plati čak 74,05 eura.

On tvrdi da je nemoguće da četvoročlana porodica koja živi u stanu potroši toliko vode i da su, i on i komšije, dobili mnogo veći račun nego obično.

“Ne znam da li smo protekli mjesec trošili vino, ili vodu, ovo je strašno. Zvao sam broj za reklamaciju, ali se na njega niko ne javlja. I prošli put kada su pogriješili rekli su nam da pišemo žalbu, kao da je nama zabavno da idemo u 'Vodovod' da pišemo žalbe”, kazao je Vukotić.

Portparolka “Vodovoda i kanalizacije” Nataša Novaković istakla je da će izaći na teren i utvrditi zašto su računi tako veliki, nakon što barem jedan od stanara podnese zahtjev za reklamaciju.

“Naša ekipa je već 4. oktobra provjeravala stanje na tom vodomjeru, nakon što smo ustanovili da je potrošnja enormno velika i utvrdili smo da stanje odgovara onom što je zapisano. Ispostavili smo račune za vodu i još nijesmo dobili nikakvu reklamaciju. Očigledno je da su računi za vodu izuzetno veliki i kada dobijemo reklamaciju, komisija će izaći na teren da utvrdi zašto je to tako”, kazala je Novaković, naglasivši da će pozvati i predsjednika kućnog savjeta da prisustvuje provjeri.

Ona smatra da bi uzrok velike potrošnje mogao da bude neki kvar - na cijevima od vodomjera do zgrade, ili u nekom od stanova.

Bonus video: