"Kad vidim da neko puši i da ima tacnu i ja isto zapalim"

Zakon o zabrani pušenja je očigledno još jedno mrtvo slovo na papiru, a očigledno ni strah od kazni kod Podgoričana ne igra veliku ulogu
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 18:49h

Iako je donesen još prošlog ljeta , novi, restriktivniji Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji u potpunosti zabranjuje pušenje na javnom i radnom mjestu, u Crnoj Gori se ne poštuje.

18 inspektora kontroliše ko krši zakon, za samo tri mjeseca napisano je skoro 150 kazni, ali nema bukvalno ni jedne presude nadležnog suda.

"Kad vidim da neko puši i da ima tacnu i ja isto zapalim, što da ne", kaže jedan od pušača koji i pored zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u Crnoj Gori zapali cigaretu u skoro bilo kojem podgoričkom kafiću.

Zakon o zabrani pušenja je očigledno još jedno mrtvo slovo na papiru, a očigledno ni strah od kazni kod Podgoričana ne igra veliku ulogu.

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

Građani takođe primjećuju da se zakon ne poštuje, a neki čak kažu da je zakon nemoguće sprovesti iako bi to bilo dobro.

Da je na papiru jedno a u praksi drugo, shvataju i nadležni.

"Nisam zadovoljna stanjem na terenu, da se u skoro svim ugostiteljskim bjektima konzumiraju duvanski proizvodi, da ugostitelji donose tacne u zamjenu za pepeljare i fizička lica u svim objektima konzumiraju duvanske proizvode jer im je to dozvoljeno od strane ugostitelja", kaže turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin.

U posljednja tri mjeseca izdato je 148 kazni, u iznosu od oko 30 hiljada eura. Na teritoriji Crne Gore aktivno je 18 inspektora , od čega u Podgorici njih 6.

U inspekciji kažu da je problem na drugom mjestu.

"Jos uvijek nemamo niti jedno riješenje po tom osnovu od strane područnog organa za prekršaje. Tako da očekujemo da ce te kazne biti mnogo veće, nego kazne inspektora u iznosu od 500 eura", kaže Šljivančanin.

Ako u narednom periodu sudski organi ne preduzmu nešto povodom velikog broja prijava, odnosno ako Zakon ne zaživi, Šljivančanin je najavila i restriktivnije mjere.

Galerija

Bonus video: