Kad Vuković kasni, falio je jedan papir

ASK našla opravdanje za to što je prvi čovjek Podgorice trgovinu stana prijavio nakon više od tri mjeseca. Zakonski rok je 30 dana
13049 pregleda 12 komentar(a)
Vuković, Foto: Boris Pejović
Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.03.2020. 09:33h

Agenciji za sprečavanje korupcije nema ništa sumnjivo u tome što ih gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković tri i po mjeseca nije izvijestio o tome da je kupio i na svoje ime u zvanične katastarske evidencije ubilježio stan od 59 metara kvadratnih.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da do kraja marta dostavlja redovan godišnji imovinski karton za prošlu godinu, ali i da Agenciju mora obavijestiti posebnim izvještajem o svakoj promjeni imovine, većoj od 5.000 eura. Izvještaji koji tretiraju promjenu imovine dostavljaju se Agenciji najkasnije 30 dana od dana kada se promjena desila. Zakon kaže i da ko to ne uradi u propisanom roku, slijedi novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Gradonačelnik Vuković postao je u maju prošle godine vlasnik stana od 59 metara kvadratnih.

Prema katastarskim podacima Uprave za nekretnine, a u koje su “Vijesti” imale uvid, nekretnina u podgoričkom naselju Malo brdo na njega je upisana 14. maja.

Prema Zakonu, trebalo je najkasnije do sredine juna da Agenciji prijavi uvećanje imovine.

Međutim, vanrednog kartona nije bilo sve do 24. septembra. To je četiri i po mjeseca od upisa stana, što znači da je sa zakonskom obavezom prijave Agenciji kasnio više od tri mjeseca.

Vuković nije odgovarao na pitanja “Vijesti” u vezi sa tom zakonskom obavezom, iz Agencije za sprečavanje korupcije poručuju da gradonačelnik nije prekršio Zakon.

Još tvrde da je Vuković to učinio samoinicijativno, iako, prema njihovom mišljenju, nije morao.

“...Samoinicijativno je prijavio promjenu imovinskog stanja, iako od područnog organa Uprave za nekretnine prethodno nije dobio zvaničnu potvrdu o njenom upisu. Agencija je stava da se u predmetnom, i u drugim istovjetnim slučajevima radi o urednom izvršenju zakonske obaveze dostavljanja predmetnog izvještaja, imajući u vidu da se pravo svojine na nepokretnim stvarima na osnovu kupovine stiče upisom nekretnine u katastar nepokretnosti, a da rješenje o upisu u katastar postaje izvršno dostavljanjem rješenja stranci,” stoji u odgovoru “Vijestima” ove institucije.

Agencija je u jednoj od skorašnjih odluka koje se tiču neprijavljivanja uvećanja imovine vrijednosti preko 5.000 eura u roku od 30 dana vodila računa o tome kada je ona “stečena datumom upisa u katastarske knjige”.

Prema posljednjem dostupnom godišnjem imovinskom kartonu, Vuković je stambeni kredit od 60.000 eura podigao krajem aprila 2018. godine koji vraća u ratama od nepunih 380 eura.

Prema posljednjim podacima, njegova gradonačelnička plata tokom 2018. iznosila je 1.345 eura a još nepunih 320 eura dobijao je kao profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: