Kadeti Vojske Crne Gore na usavršavanju u SAD

Trenutno se na akademijama u Grčkoj, Italiji, Makedoniji, SAD, Srbiji i Hrvatskoj školuje 28 kadeta
195 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Pejović, Nevena Nikolić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Nikola Pejović, Nevena Nikolić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 16.06.2015. 15:41h

Kadeti Vojske Crne Gore (VCG), Nevena Nikolić i Nikola Pejović, školovaće se od naredne školske godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, državni sekretar Ministarstva, Bojan Šarkić, primio je danas Nikolić, koja će pohađati Vojnu akademiju Vest Point u Njujorku i Pejovića, koji će se školovati na Pomorskoj akademiji Anapolis u Merilendu.

Šarkić je, kako je saopšteno iz Minisatrstva, čestitao kadetima na prijemu na tako prestižne vojne akademije i poželio im uspjeh u budućem školovanju.

Navodi se da su oba kadeta prošla veoma komplikovane testove, koje u prijemnom procesu organizuju američki partneri.

"Zahvaljujući postignutom rezultatu, Ministarstvo prvi put upućuje kadeta na školovanje na Vojnu akademiju Vest Point, dok se na Pomorskoj akademiji trenutno obrazuju još dva kadeta Ajan Šahman, koji je na prvoj godini i Jovana Perošević, student druge godine", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Do sada su, kako se dodaje, dva oficira Mornarice Vojske Crne Gore završila američku Pomorsku akademiju u Anapolisu.

"Upućivanje na školovanja na vojne akademije u inostranstvu je samo jedan od programa usavršavanja pripadnika MO CG i VCG, koje Ministarstvo obavlja u zajednici sa svojim inostranim partnerima", navodi se u saopštenju.

Trenutno se na akademijama u Grčkoj, Italiji, Makedoniji, SAD, Srbiji i Hrvatskoj školuje 28 kadeta.

Bonus video: