Kajakaška turneja za očuvanje balkanskih rijeka

"Dok sam još bio `klinac` moja najveća želja bilo je da osvojim olimpijsku medalju. Kako sam odrastao, moja želja postaje očuvanje naših rijeka. Olimpijske medalje nikad nisam osvojio, ali naše rijeke ću spasiti. Pozivam kajakaše iz cijele Evrope da nam se pridruže na našoj turneji i podrže naše napore“
88 pregleda 0 komentar(a)
Balkan Rivers Tour, Foto: Matić Oblak
Balkan Rivers Tour, Foto: Matić Oblak
Ažurirano: 18.04.2016. 08:16h

Vožnjom kajacima na rijeci Savi, više od 100 veslača je u subotu obilježilo početak ture Balkan Rivers Tour.

Pod vođstvom bivšeg slovenačkog olimpijca Roka Rozmana kajakaši iz cijele Evrope će u narednih 35 dana veslati po najljepšim ali i najugroženijim rijekama Balkanskog poluostrva.

Tom kampanjom domaće i svjetske organizacije žele da skrenu pažnju na enormnu izgradnju brana i hidroelektrana na području između Slovenije i Albanije, na kojem se planira izgradnja više od 2.700 novih hidroelektrana.

Prije zvaničnog početka Balkan Rivers Tour, kajakaši su se okupili na Bohinjskom jezeru u Sloveniji, gdje su čamcima napravili krug oko poruke „Save our Rivers – stop the dams“ (Spasite naše rijeke – stop branama).

Tokom sljedećih pet sedmica kajakaši će preveslati 18 rijeka u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Na putu će u svakoj državi organizovti nekoliko događaja, kako bi podržali lokalne inicijative, koje se bore protiv izgradnje hidroelektrana.

"Ova jedinstvena akcija pokazaće da su rijeke Balkana mnogo više nego samo zalihe megavat sati. One su vene koje stvaraju životni prostor i nude mogućnosti za rekreaciju. Moramo zaštititi ovu prirodnu baštinu od evropskog značaja pred pohlepom kapitala“, rekao je Ulrich Eichelmann iz Riverwatch, koordinator kampanje Očuvajmo plavo srce Evrope.

Većina planova još nije sprovedena, ali je samo pitanje vremena kad će elektrane proraditi.

"Dok sam još bio `klinac` moja najveća želja bilo je da osvojim olimpijsku medalju. Kako sam odrastao, moja želja postaje očuvanje naših rijeka. Olimpijske medalje nikad nisam osvojio, ali naše rijeke ću spasiti. Pozivam kajakaše iz cijele Evrope da nam se pridruže na našoj turneji i podrže naše napore“, rekao je Rok Rozman, inicijator i vođa kampanje Balkan Rivers Tour.

Nije slučajnost da je turneja počela u Sloveniji, na rijeci Savi, jer skoro da nema dijela rijeke, koji nije pregrađen branom ili za njega ne postoji plan izgradnje kakve male hidroelektrane.

Izuzetak nisu ni dijelovi na kojima možemo pronaći populacije mladice (Hucho hucho).

"Ne možemo tražiti od drugih, često manje razvijenih država, da zaštite svoje rijeke, ako dopuštamo našem vlastitom hidroenergetskom lobiju da uništava rijeku Savu kilometar za kilometrom“, rekla je Neža Posnjak, koordinatorica kampanje Očuvajmo plavo srce Evrope u Sloveniji.

Završni čin turneje Balkan Rivers Tour biće predaja peticije za očuvanje rijeke Vjose albanskom premijeru Ediju Rami 20. maja u Tirani.

Vjosa je bila posljednja velika divlja rijeka u Evropi (izvan Rusije), ali ni ona nije izuzetak te se i na njoj planira serija više hidroelektrana.

"Želimo da spriječimo izgradnju brana na Vjosi te stoga zagovaramo zaštitu cijele rijeke u okviru nacionalnog parka. To bi bio prvi takav park u Evropi“, rekla je Theresa Schiller, koordinatorka projekta u EuroNaturu.

Za Martina Šolara, direktora WWF Adria, rijeke su žile kucavice koje teku od Alpa preko Dinarida do kraja Balkanskog poluostrva:

"WWF djeluje na zaštiti brojnih rijeka na Balkanu i hidroelektrane si jedan od najvećih problema sa kojima se suočavamo. One ugrožavaju izuzetnu biološku raznolikost Dinarskog luka i srećni smo što smo udružili snage kako bi podržali Balkan Rivers Tour“.

Iz Slovenije se turneja Balkan Rivers Tour seli u Hrvatsku, potom u BiH na rijeke Sanu i Neretvu, a krajem aprila će stići i u Crnu Goru gdje će kajakaši organizovati spust po Morači (28. i 29.4.) i Tari (1.5.) zajedno sa ponuđačima raftinga i kajakarenja kako bi poslali poruku da hidroelektrane nisu u interesu lokalnih ljudi koji žive od tih rijeka i njihovih usluga.

Bonus video: