Kako da se snađete i preživite u prirodi: Dosta snage i dobar nož

Tokom tri dana, polaznici su, osim o izradi skloništa, savladali i različite tehnike paljenja vatre, naučili kako naći hranu i vodu...
286 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2014. 19:00h

Ja, Ber Grils. Dobro, nisam baš jela bube i pila sopstveni urin. Pojela sam prve školjke u životu što je za nekoga ko ima otpor prema sluzavoj hrani, makar to bila slabo pržena jaja čije se bjelance razvlači, veliko. A bila sam spremna da pojedem i pticu koja nije piletina. Pticu koja se uhvatila u zamku smo ipak pustili, ali sam tokom nedavne trodnevne obuke o osnovama preživljavanja naučila kako bih mogla da je uhvatim u slučaju da mi je život ugrožen. I jedino tako je i dozvoljeno uhvatiti je, napominju organizatori.

Tehnike preživljavanja su poznate od pamtivijeka bile su poznate vojsci, osvajačima i istraživačima, ljudima koji su otkrivali kontinente, nove zemlje...

Nekada sposobnost da se snađete u prirodi i preživite nije imala poseban naziv, a danas se opisuje terminom bushcraft.

Kako do hrane

"Bushcraft je skup tehnika i znanja koje pomažu da čovjek preživi u prirodi, stvarajući osnovne uslove za život od onoga što mu se nalazi u neposrednom okruženju", kaže Darko Vučković iz Bushcraft Montenegro tima, koji je organizator nedavnog kampa o tehnikama preživljavanja.

On, Kristijan Šundić i Selvin Musić godinama praktikuju i uče nove vještine preživljavanja, pa su odlučili da svoja znanja podijele i sa drugima.

Za drugi kamp o preživljavanju koji organizuju, odabrali su lokaciju nedaleko od Manastirske tapije, gdje se Morača uliva u Skadarsko jezero.

Novinarka "Vijesti" u akciji

Tokom kampa, polaznici spavaju na otvorenom, u skloništima napravljenim od drveta, trske i pruća, ili pak u jednom za čiji je pokrov iskorišćeno veliko šatorsko krilo. I nauče kako da sami naprave sklonište.

„Ako sklonište pravite uz vodu, pazite da to ne bude na samoj obali, nikad ne znate da li će rijeka da poplavi“, jedan je od prvih savjeta.

Tokom tri dana, polaznici su, osim o izradi skloništa, savladali i različite tehnike paljenja vatre, naučili kako naći hranu i vodu...

Kako se kamp Bushcraft Montenegro tima nalazi na obali Morače, vode naizgled ima dovoljno. Ipak, kažu bushcraftovci, morate biti pažljivi jer i tekuća voda može biti zagađena industrijom ili je zagaditi može leš životinje koja se moguće nalazi negdje uzvodno. Stoga prokuvajte vodu.

Kasoranj, čije je jedino stanište Skadarsko jezero, je biljka čije listove ćete primijetiti na površini vode, gdje je vidljiv i plod, zelene boje, sa četiri vrha. Kasoranj ima isti takav i korijen, tvrd kao kamen, samo u crnoj boji

Vodu možete dobiti i kondenzacijom, iz kore drveća, sakupljanjem kišnice, te filtracijom.

Voda je, u ovom slučaju, i odličan izvor hrane. Morača je u dijelu gdje je održan kamp bogata školjkama i ribom, ali i jestivim biljkama.

Kasoranj, čije je jedino stanište Skadarsko jezero, je biljka čije listove ćete primijetiti na površini vode, gdje je vidljiv i plod, zelene boje, sa četiri vrha. Kasoranj ima isti takav i korijen, tvrd kao kamen, samo u crnoj boji. Plod je pun ugljenih hidrata, kažu iz Bushcraft Montenegro tima.

„Ima ukus kao kesten, a kada se osuši može da se koristi kao brašno“, dodaju.

Kasoranj nismo kušali, jer „nije rodio“, ali smo bokvicu i lokvanj dodali moračkim školjkama. Bokvicu smo pravili i „na salatu“.

Tokom kampa, učili smo i o orijentaciji. Ako znate da čitate znake u prirodi, ona vam zapravo sve govori sama. Lekciju o zvijezdi Sjevernjači smo savladali još kao osnovci. Ako naiđete na panj, spas je u godovima: tamo gdje se oni šire je jug, gdje su zbijeniji je sjever. I mravi vam mogu pomoći - oni prave mravinjak na južnoj strani panja, kamena ili žbuna. Južna strana mravinjaka je blažeg nagiba od sjeverne.

Orijentacija i izrada skloništa

Kad znate gdje je sjever, okrenite se prema njemu licem, iza vas je jug, na vašoj desnoj strani je istok, a na lijevoj zapad.

„A ako se izgubite, uvijek idite u pravcu sjevera, na sjeveru je civilizacija“, kažu bushcraftovci.

Orijentacija je moguća i pomoću crkvi i groblja. Kod pravoslavnih crkvi oltar je na istoku, a ulaz na zapadu, dok je kod katoličkih obrnuto. Krst na kupoli, kod svih crkvi, je postavljen u pravcu sjever-jug.

Mnogi će vam na pitanje o tome šta je najvažnije kod preživljavanja, na vrh liste staviti hranu i vodu. Hrana i voda su važne, ne i najvažnije stavke. Na prvom mjestu je orijentacija, slijedi smještaj, odnosno sklonište, potom vatra. Hrana i voda dođu tek sad

Nedavna obuka koju je organizovao Bushcraft Montenegro podrazumijeva osnovne tehnike snalaženja i preživljavanja u prirodi. U planu je širenje kampa na još nekoliko lokacija, te obuka kroz nekoliko nivoa, u kojima će polaznici, pored ostalog, naučiti kako da se snađu u drugim sredinama, te kako da prepoznaju i prate trag divljači, ali i kako da naprave zamke i uhvate divljač.

Nakon što pređu nekoliko nivoa obuke, polaznici kampa će dobiti zadatak i, u grupi, dobiti priliku da praktično provjere stečena znanja. Ko zna, možda stvarno postanem Ber Grils...

PS: I ne zaboravite uvijek sa sobom nosite dobar nož.

Orijentacija važnija od vode i hrane

Mnogi će vam na pitanje o tome šta je najvažnije kod preživljavanja, na vrh liste staviti hranu i vodu. Hrana i voda su važne, ne i najvažnije stavke. Na prvom mjestu je orijentacija, slijedi smještaj, odnosno sklonište, potom vatra. Hrana i voda dođu tek sad. Kada ste obezbijedili navedeno, pobrinite se za signalizaciju i ukazivanje prve pomoći.

Na kraju, imajte na umu da je kod preživljavanja možda i najvažnija vaša želja da preživite, zdrav razum, hrabrost i sabranost .

Bokvica - salata i lijek, jede se i lokvanja

Lokacija kod Manastirske tapije je bogata lokvanjima, trskom, vrbom... biljkama koje možete jesti, ali i iskoristiti za izradu alata ili skloništa.

Od lokvanja su jestivi stabljika i cvijet.

"Bijeli cvijet se može jesti svjež, a žuti samo kuvan, jer je otrovan", napominju bushcraftovci.

Ako ste spretni u ribolovu, list lokvanja možete iskoristiti da zamotate ribu koju spremate na žaru. Bokvicu možete jesti kao salatu, ili kuvanu, ali iskoristiti i za tretiranje rana. Divlja nana je dobra kao začin, od nje možete pripremiti i čaj.

Bokvicom možete tretirati rane

List lokvanja će poslužiti za pripremu ribe na žaru

Od trske za hranu možete da iskoristite samo mlade izdanke, ali trska može da posluži i za pokrivanje skrovišta. Istu ulogu ima i žukva, koja je i bolja od trske jer je, kako kažu organizatori kampa, lagana, dobar je izolator i odbija vodu. Manastirska tapija predstavlja jedinu pravu vrbovu šumu koja pokazuje tendenciju širenja i to je najveći kompleks vrbove šume na prostoru NP Skadarsko jezero.

Od vrbe spretni mogu napraviti pribor poput kutlača i kašika. A mlade izdanke vrbe možete i pojesti.

Ako vam zatreba konopac, a nemate ga, odlična zamjena su lijane...

Uvijek prečistiti vodu

Za filtraciju vode iz prirode možete koristiti hipermangan ili filter ručne izrade. Hipermangan se nabavlja u apoteci i može da, osim za pročišćavanje vode za piće, služi i za dezinfekciju.

Vodu možete pročistiti i pravljenjem filtera od plastične flaše, u koju na dno stavite kamen, te nakon toga naizmjenično s lažete sloj trave, pijeska i uglja. Ako nemate flašu, filter možete napraviti i od kore drveta, motajući je u oblik fišeka.

Filter za pročišćavanje vode

Na pitanje polaznika da li preporučuju ispijanje mokraće, kako to radi i popularni Ber Grils, crnogorski bushcraftovci su odgovorili odrično. „Pogotovo ne jutarnju mokraću, koja je puna bakte rija“.

Iako ne prepoučuju konzumiranje mokraće, kažu da je, posebno ako je dječija, ona dobra za tretiranje rana.

Filtriranje vode hipermanganom

Vatra, rasvjeta, baklje od panjeva, bočica propolisa i trska kao fitilj...

Sposobnost da zapalite vatru je jedna od važnijih vještina bushcrafta. Vatru možete zapaliti uz pomoć iskre proizašle iz kamena ili metala, te uz pomoć trenja drveta o drvo.

U prodavnicama opreme za kampere i lovce, možete naći magnezijumski kremen za paljenje vatre. Iz Bushcraft Montenegro tima kažu da takve kremene možete naći i na pijaci u Tuzima. Da biste lakše zapalili vatru, pronađite suvo lišće, travu ili

„Ili nosite sa sobom komade obične vate, natopljene vazelinom“, savjetuju bushcraftovci.

Primitivno paljenje vatre trenjem je izgledao zabavno, ali se ispostavilo kao vrlo teško i napornon nije lako okretati drveni štap zategnut drvenim lukom.

Izgleda zabavno, ali nije jednostavno

Tokom obuke demonstriran je i način paljenja vatre pomoću čelične žice za domaćinstvo i baterije od 9V, ali bezuspješno.

„Ovo je dokaz da čak ni novim baterijama ne možete vjerovati", napominju, objašnjavajući da je baterija vjerovatno stajala na izlogu, izložena suncu.

Vatra osim za grijanje i pripremu hrane, koristi i kao rasvjeta, pa su bushcraftovci polaznike naučili i kako da od panjeva naprave baklje, a mini rasvjetu je napravio i jedan od polaznika kampa, 17godišnji Boris Lagator sa Cetinja.

Njegova rasvjeta se sastoji od flašice propolisa, u kojoj je petrolej, a kao fitilj je iskoristio trsku.

Galerija

Bonus video: