Kako je Mugoša pričao o Amfilohiju...

Gradonačelnik bi da međunarodna zajednica rješava spor između SPC i CPC...
193 pregleda 42 komentar(a)
Hram Hristovog vaskrsenja, Emir Kusturica, Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević
Hram Hristovog vaskrsenja, Emir Kusturica, Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.10.2013. 20:15h

Uprkos tome što je dugo bio prepoznat kao jedan od najoštrijih kritičara SPC-a i mitropolita Amfilohija gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, koji je prisustvovao osveštavanju hrama, kazao je juče da kod njega “nikada dualizma nije bilo”.

“Prisustvovao sam osveštanju hrama... Ne vidim tu nikakav poseban zaokret ni u politici ni u programu DPS-a. DPS u svojoj politici i u svom programu smatra da je Crnoj Gori dovoljna jedna pravoslavna crkva. Ovo nijesu hramovi na nebu, nego su na zemlji. Građeni su, prevashodno novcem građana Crne Gore”, kazao je Mugoša.

Glavni grad je nedavno Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi poklonio zemljište za izgradnju crkve. Tada je Mitropolija crnogorsko-primorska ocijenila da se poklanjanjem zemljišta "nevladinoj organizaciji CPC", Glavni grad direktno miješa u kanonsko ustrojstvo pravoslavne crkve i krši Ustav u kojem je jasno definisana odvojenost crkve i države.

Mugoša je juče ocijenio da bitna pitanja oko bitisanja crkve i države u Crnoj Gori nijesu razriješena, navodeći da će ih možda razrješavati zajedno sa međunarodnom zajednicom. On je kazao da su imovinsko-pravni odnosi između Mitropolije i Glavnog grada, nakon 20 godina, riješeni na zadovoljavajući način.

Mugoša je dodao da je ateista, ali da poštuje svaku vjeru. “Ja ne ulazim u kanonska prava, ali je realnost da postoji značajan broj građana koji traži svoja vjerska prava”.

Ne vidim tu nikakav poseban zaokret ni u politici, ni u programu DPS-a. DPS u svojoj politici i u svom programu smatra da je Crnoj Gori dovoljna jedna pravoslavna crkva, kazao je Mugoša koji je nedavno poklonio zemljište CPC za izgradnju crkve

On je prije devet godina mitropolita Amfilohija nazivao “najvećim divljim graditeljem”. Nakon polemike 2004. godine, Mugoša je Amfilohija pozvao i na TV duel, a u saopštenju za medije naveo:“Gospodine Radoviću, podsjetiću da su duhovna lica oduvijek važila za mudre ljude, dajući lični primjer kako se voli, trpi i prašta. Danas izgleda pojedini duhovnici imaju neka ovozemaljska interesovanja, koja ih tjeraju da mrze, napadaju i nagone na osvetu”.

Opština Podgorica je, takođe, podnijela tužbu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske zbog uzurpacije opštinskog zemljišta i neplaćanja komunalija za hram Hristovog vaskrsenja, kao i krivičnu prijavu državnom tužioci kako bi se ispitalo da li je falsifikovana urbanistička dokumentacija za hram.

Mugoša je tada tvrdio da će Mitropolija crnogorsko primorska morati da plati zemljište i komunalije.

“Ukoliko to ne uradi, kao i svi bespravni graditelji, biće isključena sa infrastrukture. Dužni su da izmire obaveze prema državi i uklone privremene objekte u blizini hrama”, kazao je tada on.

Bonus video: