Kako je zabranjena muzika u "Crnoj ovci"

Vlasnici paba „The Black Sheep“ tvrde da su mjesecima u nemilosti lokalne uprave i da se u sve uplela i politika
168 pregleda 25 komentar(a)
Crna ovca, Foto: Siniša Luković
Crna ovca, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.11.2016. 20:41h

Tivat je vjerovatno jedini grad na planeti koji ima ugostiteljski objekat u kome je zvanično zabranjeno puštanje muzike.

Riječ je o gasto-pubu „The Black Sheep“ u Ulici 21. novembra u centru grada, a koji će uskoro proslaviti prvu godinu rada. Produkt entuzijazma tri mlada suvlasnika i ulaganja od preko 50 hiljada eura u prostor koji je odavno registrovan za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, „The Black Sheep“ ( Crna ovca) je proteklih mjeseci svojim osobenim stilom i ugostiteljskom ponudom stekao brojne poklonike, posebno među strancima koji žive u Tivtu i stranim turistima, jer ovdje mogu osjetiti dio atmosfere klasičnih engleskih pabova.

Taj ugostiteljski objekat međutim, već je mjesecima „u nemilosti“ lokalne uprave koja je „The Black Sheepu“ prvo izdala, a potom oduzela dozvolu za puštanje muzike. Tako sada tivatska „ Crna ovca“ potpuno opravdava svoje ime jer je vjerovatno jedini lokal u svijetu kojem je zabranjeno da pušta muziku. To se, prema riječima trojice suvlasnika, Zdravka Nišavića, Vedrane Brguljan i Damira Moškova, pogubno odražava na rad lokala, pa je pab koji zapošljava desetak radnika pred zatvaranjem.

„Naš objekat ima apsolutno sve dozvole za rad, sve što ovdje radimo obavlja se legalno, izdaju se fiskalni računi, svi radnici su prijavljeni i redovno se plaćaju sve dadžbine. U lokal smo uložili preko 50 hiljada eura od čega 6.500 eura u samu zvučnu izolaciju. Na zahtjev Opštine, od države sertifikovana kuća za tu djelatnost, podgorički Institut za sigurnost obavio je ispitivanje buke u našem lokalu i okolini i sačinio proračun stanja zvučne izolacije koji pokazuju da poslujemo potpuno u skladu sa svim zakonima Crne Gore“, kažu suvlasnici „Crne ovce“, naglašavajući da nikada nisu puštali glasno muziku, niti mehaničku, niti živu tokom svirke nekog od bendova jednom nedjeljno u lokalu.

Uprkos tome, njihove komšije iz kuće koja se „naslanja“ na lokal, familija Zeković, proteklih je mjeseci protiv „Crne ovce“ podnijela preko 150 prijava Komunalnoj inspekciji, Komunalnoj policiji i Odjeljenju bezbjednosti, tvrdeći da od glasne muzike nemaju mira.

„Uprkos tolikim prijavama, nijedna od tih institucija prilikom brojnih kontrola našeg lokala nije našla ama baš nijedan prekršaj. Zekovići koji su se javno hvalili svojim dobrim vezama u DPS-u i vrhu Opštine i obećavali nam da će nas zatvoriti, nisu odustajali i pred lokalne izbore u Tivtu, Opština nam je 4. aprila, po osnovu njihovog zahtjeva, povukla prethodno izdatu dozvolu za puštanje muzike.

Žalili smo se na to, ali je administratorka Opštine Jovanka Laličić (DPS), odbacila žalbu i potvrdila rješenje o ukidanju dozvole za emitovanje muzike. Od tada jedan komunalni policajac bukvalno stalno dežura u blizini našeg lokalna ne bi li nas „uhvatio“ u puštanju muzike“, kažu vlasnici, naglašavajući da iako im je ukinula dozvolu, Opština nije odustala od naplaćivanja takse za emitovanje muzike.

Oni tvrde da su mjerenja u spavaćoj sobi Zekovića pod maksimalno pojačanom muzikom u „Crnoj Ovci“ „a mi tako jako muziku nikada nismo puštali“, pokazala nivo buke od 34 decibela, „daleko ispod granice od 40 decibela koju za ambijent za spavanje i odmor, predviđaju standardi EU“. Ističu da su sa Zekovićima navodno imali problemi i raniji zakupci prostora u kome sada radi „The Black Sheep“, kao i vlasnici okolnih restorana „Prova“ i „Lugo Mare“. Zbog ovakvog postupanja Opštine prema njima, Nišavić, Brguljan i Moškov su pokrenuli tužbu pred Upravnim sudom i Osnovnim sudom u Kotoru, tražeći nadoknadu štete a najavljuju i krivične prijave protiv Laličićeve i drugih funkcionera „zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi“.

Spor nije nije uspjela da riješi ni gradonačelnica Snežana Matijević i njeni saradnici koji su se sastali sa vlasnicima „Crne ovce. Sporu vezi sa ovim slučajem se vodi pred Upravnim sudom Crne Gore u Podgorici i pred Osnovnim sudom u Kotoru.

Opština ćuti o kontrolama i broju prekršajnih naloga

Portparolka Opštine Branka Čelanović nije odgovorila na pitanje koliko je prijava podneseno protiv navodne buke iz „Crne ovce“, koliko puta su komunalna policija i inspekcija izlazile u kontrole tog objekta, šta je tom prilikom konstatovano i koliko je prekršajnih naloga napisano tom lokalu zbog navodno preglasne muzike. Kazala je da je „mjesecima unazad opštinska Komunalna policija na dnevnom nivou primala pozive porodice Zeković, koji su se u najvećem djelu odnosili na problem buke i da je „komunalna policija regaovala u skladu sa svojim nadležnostima“. Istakla je da je komunalna inspekcija regovala kada „ Crna ovca“ nije u skladu sa dobijenim riješenjem postavila terasu, pa je ta terasa uklonjena.

Vlasnici „Crne ovce“ kažu međutim, da ni policija protiv njih nije podnijela nijednu prekršajnu prijavu, kao i da nije izvršeno niti jedno mjerenje buke do trenutka kada nam je prvostepeno, osporeno rješenje za puštanje muzike.

Bonus video: