Kako pomoći djetetu u učenju matematike?

Časopis se izdaje svakog tromjesečja, a tvoje dijete ga može potražiti u biblioteci u svojoj osnovnoj školi
5594 pregleda 0 komentar(a)
List "Dijagonala"
List "Dijagonala"
Ažurirano: 02.12.2019. 09:11h

Da li si i ti u onoj grupi roditelja čije dijete na pomen matematike odmah promijeni izraz lica, pa nerijetko moraš da se prisjećaš računanja stranica trougla ili jednačina sa više nepoznatih? Onda ti, vjerovatno, ni osjećaj da se ti više nerviraš oko ocjene iz matematike nego tvoje dijete, nije stran. No, počnimo od početka, kako smo uopšte došli do toga da djeca imaju problema sa učenjem matematike?

Slušajući od nas starijih, naši mališani i prije odlaska u školu percipiraju matematiku kao predmet oko koga će morati da se namuče, koji je dosadan i nedostižan za učenje. Ipak, matematika je uvijek predstavljala fundamentalnu nauku obaveznu u svakom obrazovnom sistemu.

Osim što je osnova za najtraženije profesije današnjice kao što je programiranje, čak i ako se tvoje dijete ne odluči za karijeru programera ili elektro inženjera, učenje matematike razvija njegove vještine logičkog zaključivanja i razmišljanja. Od upravljanja ličnim finansijama do rada na novom računaru, matematika nam može pomoći da se uhvatimo u koštac za izazovima koje svakodnevica nosi. Danas, kada je informacija najvrijedniji resurs, matematika nas uči kako da vršimo analize i kako da baziramo naše zaključke i odluke na osnovu podataka.

List "Dijagonala"
List "Dijagonala"

Zbog toga, koliko god ti se nekada učenje matematike sa djetetom činilo teškim, ne odustaj od toga da kod svog djeteta izgradiš ljubav prema matematici. Važno je da je samo ne prestavljaš kao “bauka” i da dijete od svog prvog razreda zavoli matematiku baš kao i bilo koji drugi predmet.

Baš zbog problema koji postoje na relaciji djece i matematike, ali i generalno predrasuda koje se vežu za ovu nauku, Udruženje nastavnika matematike Crne Gore odlučilo je da pomogne crnogorskim osnovcima (i njihovim roditeljima) izdavanjem časopisa “Dijagonala” koji će se baviti matematičkim temama. Ako pomišljaš na to da su “matematičke teme” zapravo rogobatne teorije koje nekada ni starijima nisu do kraja jasne, griješiš. Časopis je prilagođen jeziku naših školaraca, a teme prate njihovo školsko gradivo. Nekada je najbolji način da nauče kroz igru i zabavu, a to je upravo ono što “Dijagonala” nudi osnovcima. Tako su poglavlja podijeljena po razredima, ima tekstualnih zadataka i onih takmičarskih, zanimljivih za razmišljanje.

Trenutno je “Dijagonala” jedini matematički časopis u Crnoj Gori namijenjen osnovcima. Za časopis pišu upravo nastavnici koji rade u crnogorskim osnovnim školama i koji stoga najbolje znaju koje oblasti zadaju muke mališanima. Neka poglavlja, poput onih o programiranju, pišu i profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta Crne Gore. Svaki broj donosi posebne priče o slavnim matematičarima koje se mogu čitati u pauzama od učenja.

Kako ističe predsjednik Udruženja, Radomir Božović: “Izdavanje časopisa je bila ideja našeg Udruženja, u želji da zainteresujemo što više djece da uče matematiku i da ponudimo neke zanimljive sadržaje kojih nema u udžbenicima počeli smo sa pisanjem Dijagonale.

Kako do časopisa?

Časopis se izdaje svakog tromjesečja, a tvoje dijete ga može potražiti u biblioteci u svojoj osnovnoj školi. Takođe, postoji i u onlajn izdanju na sajtu www.stemedukacija.me, kako bi bio dostupniji što većem broju djece. Svako izdanje ima i takmičarske zadatke, pa osnovci koji tačno riješe zadatak mogu osvojiti naredni broj!

Veoma je važno da kao roditelji ne namećemo svoje mišljenje djetetu, već da mu samo otvaramo vrata novih mogućosti i pomažemo mu, puštajući ga da samo odlučuje i gradi stavove. Zbog toga našoj djeci treba da ukažemo na sve nove prilike za koje saznamo, puštajući ih da plove novim morima i otkrivaju nove svjetove. Baš kao što je slučaj i sa učenjem matematike.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da svijet novih tehnologija približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Takođe, kompanija doMEn je jedan od sponzora časopisa “Dijagonala”, a o svim projektima koje kompanija podržava možeš čitati na sajtu www.stemedukacija.me.