Kako pregurati do kraja januara? - Vijesti.me
UTIHNULA JE PRAZNIČNA ATMOSFERA

Kako pregurati do kraja januara?

Povratak u realnost ipak nije lak

Potrošači, potrošačka korpa
Potrošači, potrošačka korpa (Foto: printscreen (YouTube))

Utihnula je praznična atmosfera i ispraznila se trpeza, pa mnogi sebi već postavljaju pitanje ''Kako pregurati do kraja januara?''.

"Meni je lako to, jer nijesam imao para da čekam ni Novu godinu, ni Božić ni ništa i tako, ne mislim o tome uopšte, pravo da kažem, jer sa 130 eura se ne može sve nadoknaditi i struja i voda, struju su mi isključili prije mjesec i po dana", kaže Ranko Vlahović.

"Psihički lako, finansijski malo teže, samo malo više optimizma i biće sve u redu", kaže Davro Dragojević.

A, kao i obično pred praznike trošilo se više nego inače, pa su većini novčanici utanjili. No, to što je ostalo treba rasporediti i narednih dvadesetak dana.

"Sad ja nastavljam post, ovi su do sad postili, sad ja nastavljam post, do februara tamo negdje", kaže Vlahović.

Na praznične obmane ukazuju i stručnjaci.

"Praznici jesu zavodljivi, daju oduška i duši i tijelu, onako sadržajno u ceremonijalnom u scenografskom smislu, užicima koji prijaju tijelu, pa i duhu. Ali, u suštini to nije život, to nije realnost", kaže antopološkinja Lidija Vujačić.

Povratak u realnost ipak nije lak.

"Ali, eto naravno treba shvatiti, treba ući u taj period sa sviješću da je to jedan period koji ima rok trajanja. Dakle, namjenski ući u taj period proslaviti i živjeti na neki način i odmoriti se, napraviti tu neku kombinatoriku, a onda u smislu vratiti se stvarnim temama, postaviti stvari gdje jesu, gdje smo mi u njima i pripremiti se za neke nove poduhvate. Možda to ne može da ide tako glatko, i naglo, ali par dana treba da bude uvertira za prelazak za neko da kažem normalno, regularno stanje", kaže Vujačić.

A, u tom stanju umjesto euforije, čekaju nas svakodnevne obaveze i problemi. Ali i to ima svojih čari. Sa kojima ćemo živjeti do narednih praznika.