Kako se pravi sapun od maslina

U parku Doma kulture zasađeno je drvo masline u čast istaknutog privrednika- Bijeljanina pokojnog Vasilija Ilića.
202 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2011. 20:24h

Turističko-propagandna i sajamska manifestacija Velika bokeljska fešta okupila je u Bijeloj turiste, mještane iz svih gradova Boke, umjetnike, uzgajivače maslina i proizvođače maslinovog ulja, proizvoda od masline i vinare.

Filip Jovović iz Starog Bara proizvodi maslinovo ulje, ali posljednjih godina izrađuje i suvenire, upotrebne predmete i manji namještaj od maslinovog drveta. Kaže da su sve unikati, a cijene se kreću od 2 eura pa naviše...

Sapun od maslinovog ulja

Mirjana Babić iz Bara predstavila je sapun od maslinovog ulja koji izrađuje po staroj recepturi. Nekada se sapun proizvodio kuvanjem od murge (ostatak nakon cijeđenja maslina). Takav sapun danas ne bi mogao da izađe na tržište zbog velike kiselosti, objašnjava Babić, i kaže da zato koristi hladan postupak. Upotrebljava djevičansko ulje bez mirisa i sa niskim procentom kiseline. Dodaje još palmino, bademovo i kokosovo ulje i na kraju eterična ulja, kao što je ono od ruzmarina.

Pored maslinara iz Boke gosti su bili i maslinari iz Budve, Bara, Ulcinja i Podgorice, a u prostorijama Mjesne zajednice Bijela održan je okrugli sto “Maslinarstvo i turizam”

U parku Doma kulture zasađeno je drvo masline u čast istaknutog privrednika- Bijeljanina pokojnog Vasilija Ilića.

Prve godine maslina je posađena u čast pomorskog kapetana Petra Želalića - jedinog viteza Malteškog reda sa ovih prostora, a lani je svoju maslinu dobio osnivač bjelskog brodogradilišta Đuro Todorović, obojica iz Bijele.

"Želja nam je da svake godine zasadimo po jedno stablo masline, ali da nam se u toj akciji pridruže i Bijeljani i tako doprinesu obnovi maslinarstva u kraju koje je nekada osim po pomorcima i brodogradnji bilo poznato i po uzgoju masline", kazao je Svilanović.

Preko 40 uzgajivača maslina

On je objasnio da će se scenski prkaz dolaska kapetana Želalića u Bijelu ubuduće organizovati svake druge godine zbog štednje, a da će dio tih sredstava biti usmjeren za podizanje biste kapetana Želalića.

Predsjednik organizacionog odbora Nikola Svilanović zadovoljan je posjetom i ovogodišnjom feštom koja doprinosi “obogaćivanju turističke ponude Herceg Novog, Boke i Crne Gore”.

On je posebno istakao učešće djece na fešti koja je i otvorena njihovom cvjetnom povorkom.

Đaci iz Osnovne škole “Orjenski bataljon”, štićenici Dječijeg doma “Mladost” uz mažoretke SC Diano i mjesnu muziku Đenovići prošli su mjestom i najavili početak manifestacije, čije je svečano otvaranje uz zabavni program održano na platou ispred Doma kulture u Bijeloj.

Na Sajmu masline i vina, koji se tradicionalno organizuje u okviru velike bokeljske fešte, okupilo se preko 40 uzgajivača maslina koji su predstavili ulje, proizvode od maslina i suvenire. Na Sajmu su nastupili i vinari, kao i proizvođači sira i mesa, a bio je izložen i sadni materijal i mehanizacija. Pored maslinara iz Boke gosti su bili i maslinari iz Budve, Bara, Ulcinja i Podgorice, a u prostorijama Mjesne zajednice Bijela održan je okrugli sto “Maslinarstvo i turizam”.

Organizator Velike bokeljske fešte je Mjesna zajednica Bijela u saradnji sa JUK Herceg Fest i TO Herceg Novi, a pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi.

Galerija

Bonus video: