Kako su zgrade u Budvi dobijale upotrebne dozvole?

Policija češlja dokumentaciju o načinu rada budvanske Komisije za tehnički pregled stanova
68 pregleda 24 komentar(a)
Budva, zgrade, Foto: Vuk Lajović
Budva, zgrade, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.09.2013. 19:46h

Inspektori za privredni kriminal dostavili su dopis budvanskom Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj da im se urgentno dostavi kompletna dokumentacija o načinu rada opštinske Komisije za tehnički pregled objekata.

Dokumentacija je zatražena po nalogu osnovnog državnog tužioca iz Kotora, a predmet pažnje u radu Komisije je provjera prihoda koje je ona ostvarila radeći taj posao.

“Službenici Centra bezbjednosti Budva, u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Kotoru, preduzimaju aktivnosti na provjeri prihoda ostvarenih radom u Komisiji za tehnički pregled objekata na području Opštine Budva”, navodi se u zvaničnom odgovoru koji su “Vijesti” dobile iz Uprave policije.

Pod lupom je poslovanje Komisije u proteklih pet godina, koja se imenuje od strane resornog sekretarijata.

"Službenici CB Budva, u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Kotoru, preduzimaju aktivnosti na provjeri prihoda ostvarenih radom Komisije za tehnički pregled objekata na području Opštine Budva", piše u odgovoru koji su “Vijesti” dobile iz policije

Upotrebna dozvola neophodna je kako bi objekat mogao da bude useljen. Komisiju, imenovanu od strane Sekretarijata, a koja po novom zakonu može biti predložena i od strane investitora, činilo je uglavnom šest članova svih struka.

Na osnovu njihovog pozitivnog nalaza, Sekretarijat je izdavao upotrebne dozvole, a njihov rad plaćan je na osnovu Odluke o lokalnim administrativnim taksama.

Bez njihovog zelenog svjetla, niko nije mogao da započne prodaju izgrađenih stanova za tržište, pa je i posao Komisije bio utoliko zahtjevniji, jer je morala da izvrši kompletan pregled zgrade i utvrdi da li je ona izgrađena na osnovu projekta koji je ovjeren i na osnovu koga je izdata građevinska dozvola.

Da li je to tako bilo, odnosno da li je neka od zgrada dobijala pozitivno mišljenje uprkos činjenici da nijesu ispoštovani osnovni preduslovi iz projekta, takođe je interesovanje policije.

Na području budvanske Opštine, samo u toku proteklih pet godina, izgrađeno je gotovo stotinu velikih stambenih objekata pa će i obimnost dokumentacije koja će se naći na provjeri kao i prihodi koje je komisija ostvarila, biti zahtjevniji.

Bonus video: