Kako suzbiti prosjačenje: Djeci pružite pažnju, a ne novac

Trenutno u Dnevnom centru svakodnevno boravi 137 korisnika, a povremeno dolazi više od stotinu
1215 pregleda 1 komentar(a)
Sa zajedničke akcije, Foto: Defendologija
Sa zajedničke akcije, Foto: Defendologija

Dnevni centar „Defendologija“ iz Nikšića nastavlja sa kampanjama koje se tiču suzbijanja prosjačenja i edukacije građana kada je ta problematika u pitanju. Ovoga puta, u saradnji sa nikšićkim Centrom bezbjednosti, a uz podršku međunarodne organizacije “Save the Children NWB”, sprovodi kampanju „Budite odgovorni - djeci pružite pažnju, a ne novac“, koja traje od 3. do 8. septembra.

„Cilj kampanje je upoznavanje javnosti o štetnosti davanja novca ‘djeci ulice’. Davanjem novca djecu podstičemo da ostaju na ulici, a njihove roditelje ili posrednike u ovom štetnom poslu da iskorišćavaju djecu i uništavaju njihovo djetinjstvo”, kazala je Jelena Milić, koordinatorka “Defendologija” centra.

Prema njenim riječima, tokom trajanja kampanje imaju javne časove i sugrađanima govore o problematici prosjačenja, prijavama, kao i odgovornosti kako institucija, tako i građana, a dijele i propagandni materijal. “Defendologija” se ovom problematikom bavi od 2012. godine, a 2017. su uz pomoć “Save the Children NWB-a” uspjeli da oforme i zvanični servis koji je jedinstven u Crnoj Gori i licenciran od Ministarstva rada i socijalnog staranja. Prema njihovim procjenama, prosjačenjem je u Nikšiću ugroženo dvadesetak mališana, dok je u Podgorici i na primorju u ljetnjim mjesecima situacija alarmantna.

“Od osnivanja, kroz Centar je prošlo više od 350 djece uzrasta od tri do 18 godina, a među njima je bilo oko 25 djece koja su se bavila ili se i dalje bave prosjačenjem, i preko 150 roditelja. Roditelji koriste uslugu psihološke podrške, radionice, pranja i sušenja veša i usluge tuširanja”, kazala je Milićeva.

Trenutno u Dnevnom centru svakodnevno boravi 137 korisnika, dok povremeno dolazi još njih više od stotinu. Godinama sprovode aktivnosti „Ulica nije moj dom“ i „Pruži manje daj više“ kako bi javnosti ukazali na poteškoće rada i života djece na ulici, a tako će biti i ubuduće.

Ona je pozvala građane da, ukoliko su u mogućnosti, doniraju hranu, garderobu, sredstva za higijenu, jer veliki broj djece je primoran da prosi kako bi porodici obezbijedili egzistenciju. Sve donacije upućene Centru biće proslijeđene porodicama i djeci.

Bonus video: