Kalač ide da vidi da li su Komovi opustošeni

Direktor Uprave tvrdi da su već reagovali po primjedbama građana i da su tu Gazdinsku jedinicu već obišle dvije komisije - jedna koju je formirao službenik Područne jedinice Andrijevica i druga koju je formirao Kalač , koju je predvodio njegov pomoćnik
98 pregleda 8 komentar(a)
drva, šuma, Foto: Filip Roganović
drva, šuma, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.07.2017. 19:31h

Direktor Uprave za šume Nusret Kalač najavio je da će najvjerovatnije danas da obiđe šumu na području Komova, jer sa tog područja dobija protivrječne informacije o sječi drveta.

Mještanin katuna Božići Mikša Ćulafić pozvao ga je da dođe kod njega, kako bi ga on odveo na mjesta koja su koncesionari opustošili. "Vijesti" su 18. juna objavile Ćulafićevu izjavu da su prekomjernom sječom šume na tom području ugroženi pašnjaci i voda, i da su teretnjaci kojima se iz šume izvlači i po 50 kubika građe uništili lokalni put. Kalač je tada najavio da će formirati Komisiju koja će utvrditi da li koncesionari sjeku više građe nego što je dozvoljeno.

Direktor Uprave tvrdi da su već reagovali po primjedbama građana i da su tu Gazdinsku jedinicu već obišle dvije komisije - jedna koju je formirao službenik Područne jedinice Andrijevica i druga koju je formirao Kalač , koju je predvodio njegov pomoćnik.

"Pošto se do danas po ovom pitanju nijesu stišale strasti, bolje reći informacije koje sam dobijao su protivurječne, odlučio sam da početkom naredne sedmice, najvjerovatnije u ponedeljak, lično obiđem tu Gazdinsku jedinicu", rekao je Kalač prošle sedmice “Vijestima”.

Ćulafić je rekao da zna da je Komisija dolazila na radilišta, da su uzeli papire, ali da ništa nije urađeno da se spriječi pustošenje šume. "Neka direktor Uprave dođe kod mene. O svom trošku ću ga odvesti da mu pokažem gdje se pustoši šuma, kako ga ne bi odvodili na mjesta gdje se to ne čini. Ovo što se ovdje radi je najveći kriminal, uništiće hiljade mladih smrča. Dosta nam je uništavanja Komova", rekao je Ćulafić.

Iz Uprave za šume ranije su objasnili da na tom području koncesioni ugovor realizuje kompanija "BOJ Comerc" Andrijevica i da ukupna masa, koja je predmet ugovora, iznosi 15.534 kubna metra. Tvrde da je trebalo da bude posječena u prethodnoj godini, ali da posao nije realizovan u cjelini, pa se u ovoj godini radi na eksploataciji 5.150 kubika zaostale drvne mase.

Ćulafić tvrdi da je posječeno mnogo više od toga.

"Neistina je da su posjekli manje od mase predviđene koncesionim ugovorom, a to ću i pokazati Kalaču ako dođe ovdje. Posjekli su mnogo više od 15.534 kubna metra. Opustošili su Komove i to rade i dalje. To svi mogu da vide, ali očito ne žele. Sjeku šumu bez ikakvog šumskog reda, uništavaju je, a navodno smo Ekološka država. Sve to dešava se na području Regionalnog parka. Ovo je katastrofa", ocijenio je Ćulafić.

Ekipa "Vijesti" sredinom juna snimila je ogoljene predjele na padinama Komova - nadomak katuna Štavna, ispod njega ali i oko Ljubana, zatim nedaleko od Jankove vode posječena su debla i ogoljene, devastirane površine na kojima su ostaci posječenih grana. Ćulafić, koji ljeta provodi u Božićkom katunu, tada je ispričao da koncesionari bez ikakve kontrole “kasape” šumu i takvom bahatošću i nemarom ugrožavaju floru i faunu.

"Drva sijeku bez ikakvog reda. To je opšta sječa, a ona stabla koja ne posijeku nagrde i polome skiderima. Iza njih ostaju samo goli predjeli, panjevi, rasute grane. Nedavno su oborili veliko stablo i zatvorili izvor. Ostaćemo bez vode, ni životinje neće to preživjeti, a ovo je stanište mrkog medvjeda, baš ovaj dio koji sjeku. Sve to mogu da rade, jer je koncesionar Vladin čovjek... Posječena je strana Koma koja pripada Kolašinu, taj dio je nagrđen. Ljudi koji sjeku šumu je ne obnavljaju, ne pošumljavaju, kidaju svako stablo koje im može valjati, i ostaju samo goleti", rekao je on ranije.

Niko nije dolazio da popravi put

Iz Uprave za šume sredinom juna saopštili su da će odmah intervenisati kako bi koncesonar ispunio obavezu iz ugovora i put koji je uništen doveo u stanje prije otpočinjana eksploatacije.

Ćulafić tvrdi da je put od Trešnjevika do katuna sada još gori nego prije mjesec - izlomljen, pun rupa i da niko nije dolazio da ga popravi.

Taj put prije par godina izgradili su Opština Andrijevica i USAID, a Ćulafić objašnjava da su ga izlomili tegljači koji nose više od 50 kubika drveta.

Bonus video: