Kalač: Kad Katnić završi neko mora odgovarati

Direktor Uprave za šume poručio da je veoma bitno da se što prije provjere navodi prerađivača drveta
128 pregleda 1 komentar(a)
nusret kalač, Foto: Arhiva "Vijesti"
nusret kalač, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.03.2018. 20:05h

Direktor Uprave za šume Nusret Kalač tvrdi da ne ćuti na optužbe grupe prerađivača drveta iz Rožaja, već da na pitanja “Vijesti” nije odgovorio jer je čekao provjere navoda o nezakonitostima prilikom dodjele koncesija.

Kalač je reagovao na tekst “Katnić će provjeriti ‘beru’ li pokojnici rožajske šume”, objavljen u “Vijestima” 22. marta.

Objasnio je da je Uprava 2017. raspisala javni poziv za prodaju drveta u dubećem stanju “prvi put nakon izvjesnog vremena” i da bi procedura trebalo da bude gotova do sredine aprila. Istakao je da komisija koju je formirao sprovodi procedure isključivo u skladu sa Zakonom:

“Dakle, nemamo nijednog razloga da ne odgovaramo na ozbiljne primjedbe i kritike na naš rad, posebno da bilo što tajimo od crnogorske javnosti, jer se trudimo da cjelokupni posao koji se radi u ovoj instituciji bude transparentan i na zakonu zasnovan, te smatram da konstatacija ‘ćutanje direktora Uprave za šume’ na iznesene tvrdnje u ovom štampanom mediju nije tačna”, piše u Kalačevom reagovanju.

On je dodao da od Poreske uprave dobijaju dokaz o broju zaposlenih kod potencijalnih kupaca drvne mase.

“Jedine relevantne institucije koja vodi takvu evidenciju, te nam je dovođenje bilo koga u vezu iz Uprave za šume sa ovakvim neozbiljnim podmetanjima krajnje nekorektno”, ocijenio je Kalač.

Dodao je da je nakon objavljenog teksta provjereno da li u šumi Županice ima 10.000 kubika građe koju koncesionari nijesu iskoristili:

“Imam usmenu informaciju da to nije tačno, jer je to neozbiljan podatak, ali čekam i pisani trag iz Područne jedinice Rožaje, kako bih izdao javno saopštenje, i to je bio jedini razlog što još uvijek nijesam odgovorio na konkretne tvrdnje”.

Dodao je da su netačne i neozbiljne tvrdnje da se tenderi pripremaju za unaprijed poznate kupce i da je veoma bitno da se što prije provjere navodi drvoprerađivača, i ako ih je bilo, da se na odgovornost pozovu oni koji su kršili zakon.

“A da istovremeno u suprotnom neko odgovara zbog dezinformisanja crnogorske javnosti i urušavanja autoriteta”.

Bonus video: