Kalezić: 2015. da prošetamo Ulicom Slobode, jer se za slobodu i borimo

Nije zabilježen nijedan incident. Privedeno je oko 10 osoba zbog namjere da napadnu učesnike Parade, jer su kod njih pronađene fantomke, Molotovljevi kokteli, metalne šipke i tzv. boksevi
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2014. 19:32h

15:55 - Prije i tokom održavanja Povorke ponosa policija je privela 81 osobu, a 10 njih se na poziv javilo u Centar bezbjednosti Podgorica.

12:45 - Povorka ponosa je završena bez ijednog incidenta. Policija je, kako saznajemo privela oko 10 osoba, koje nijesu imale identifikacione dokumente i kod kojih su pronađeni opasni predmeti.

Kod njih su pronađene fantomke, Molotovljevi kokteli, metalne šipke i tzv. boksevi.

Nakon Povorke ponosa policija je organizatore maricama odvezla sa mjesta održavanja manifestacije.

Organizatori su, kako prenosi TV Vijesti, najavili da će Povorka ponosa 2015. biti organizovana u oktobru.

12:30 - Počela je žurka, prisutne zabavlja pjevačica Marina Perazić.

12:25 - "Podgorica je pokazala da je tolerantan i evropski grad, i da su građani Podgorice pokazali da su otvoreni, tolerantni i mudri", rekao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. On se na kraju zahvalio "većini koja je ovo razumjela, a koja nije danas tu".

#mnepride2014 Gradonačelnik #podgorica

A video posted by Damira Kalač (@damirakalac) on

12:21 - Čelnik NVO Kvir Montenegro Danijel Kalezić rekao je "Ja sam najsrećniji čovjek na svijetu danas". On je poželio da na Povorci ponosa 2015. bude više okupljenih "i da prošetamo i Ulicom Slobode jer se za nju borimo"

12:17 - Čelnik LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević kazao je da je "sloboda danas relativna, jer sjutra neće biti policijskog kruga zaštite".

12:16 - Sanja Juraš, koja vodi dvije NVO u Hrvatskoj - Kontra i Iskorak, kazala je da je "važno da stanemo zajedno protiv fašizacije društva", ali i da je potrebno donijeti i sprovoditi zakone kako bi se zaštitile LGBT osobe.

12:14 - Ivana Vujović iz NVO Juventas kazala je da se planeta ponosi LGBT osobama kao što su Leonardo da Vinči i Oskar Vajld.

12:12 - LGBT aktivista iz Makedonije za portal "Vijesti" je kazao da je šetao za zemlje gdje još nije bilo parade - za Kosovo, BiH i Makedoniju.

12:07 - Ombudsman Šućko Baković rekao je da se stvari u Crnoj Gori ozbiljno mijenjaju oko unaprjeđenja ljudskih prava.

12:05 - Danijel Kalezić pohvalio je dolazak gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića - "Jedno lijepo iznenađenje. To je takođe jedan korak naprijedi i to šalje poruku da država i na taj način staje iza nas, iza ljudskih prava”.

12:03 - Iz Uprave policije TV Vijestima je rečeno da do sada nije zabilježen nijedan incident, dok je prošle godine u istom terminu bilo uhapšenih i nasilja. Privedeno je nekoliko osoba zbog namjere da napadnu učesnike Parade, jer su kod njih pronađene fantomke, metalne šipke i tzv. boksevi.

11:59 - Organizaciju Povorke pohvalio je i šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič koji je iskoristio priliku da kritikuje pisanja određenih medija na račun boraca za ljudska prava.

11:56 - Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je kazao da mu je drago što je Parada prošla bez problem i da će Vlada raditi na stvaranju jednakih mogućnosti za sve građane.

11:48 - Završena šetnja, slijedi zvanični dio programa kada će se organizatori obratiti prisutnima

11:44 - Ogromna zastava u duginim bojama spuštena je sa mosta Blaža Jovanovića.

11:40 - Bivši čelnik NVO LGBT Forum Progres Zdrravko Cimbaljević, poželio je sreću učenicima Parade, putem svog Facebook naloga: "Šetajte ponosno i ne stidite se biti ono što jeste, da volite onog/u kojeg/u vi izaberete voljeti. "Želim pozdraviti političare/ke, bez obzira kojim povodom, interesom bili tu, jer će ipak izaći i šetati sa nama".

#mnepride2014 #lgbt #podgorica #montenegro

A video posted by Damira Kalač (@damirakalac) on

11:36 - Povorka je stigla do stare zgrade Vlade, odakle se vraća ka hotelu "Hilton Crna Gora"

11:27 - Povorka je stigla do mosta Blaža Jovanovića

11:26 - U društvu pjevačice Marine Perazić, koja će održati kratak koncert po završetku šetnje, je i gej aktivista iz Srbije Boban Stojanović.

11:25 - Među okupljenima su i Stevo Muk i Momčilo Radulović

#mnepride2014

A video posted by Damira Kalač (@damirakalac) on

11:22 - Povorka ponosa krenula je uz transparente na kojima je pisalo “Sve bi seke ljubile mornarke”, “Tišina=Smrt”, “Ponosna majka”, “Samo nju ne kuni majko”, “Tek smo počeli”, “Samo svoj posla”, “Ljubi me bro, šetam”, “Pitaće te starost dje bi na Prajd”, “Oprajdara”, “Transformersi čuvaju Pg”.

11:20 - Za razliku od prošle godine, kada je u vrijeme početka održavanja Parade počeo haos na ulicama Podgorice, ove godine potpuno je drugačija slika – sablasno je u užem centru Podgorice, oko ograda koje je postavila policija nema grupacija koje bi narušavale javni red i mir, a na trotoarima se mogu vidjeti samo šetači prolaznici.

11:14 - Svakog trenutka se očekuje početak Povorke ponosa

11:13 - Povorci su se pridružili i ambasadorka Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker, ambasador Italije Vićenco del Monako, književnica Ksenija Popović...

11:13 - Tu su i predstavnici ministarstva rada i socijalnog staranja

11:12 - Povorci su se, kako su i najavili pridružili Andrija Popović i Ammar Borancic iz Liberalne partije

11:11 - Među okupljenima su i Radmila Vojvodić i Janko Ljumović

11:00 - Danijel Kalezić, čelnik Kvir Montenegra, NVO koja organizuje Paradu, rekao je da je Parada test za društvo i da je smanjenje tenzija pokazalo da su uradili dobar posao i da se nada da će na Paradi 2015. biti manje policajaca. Rekao je da je sve preko 200 učesnika uspjeh.

10:58 - Istraživanje agencije Defacto pokazalo je da 7,1 odsto građana CG smatra da gej parovima treba dozvoliti da usvajaju djecu.

10:56 - Kako javljaju izvještači "Vijesti" do sada se okupilo oko 100 ljudi.

10:50 - Skupu će prisustvovati i gosti iz Makedonije

10:46 - Podrška NVO sektora - u Povorci ponosa biće i Ana Novaković (CRNVO) i Marina Vujačić (UMHCG), Tu su i Milica Kovacevic (CDT), Tea Gorjanc Prelević (HRA) i profesorica na FPN Olivera Komar.

10:45 - Među prisutnima su i Nada Drobnjak (DPS), Leon Đokaj (SDP), Azra Jasavić (Pozitivna), Zlatno Vujović. Tu je i ombudsman Šućko Baković. Od javnih ličnosti među prisutnima su i glavni i odgovorni urednik "Vijesti" Mihailo Jovović, novinar TV Vijesti Petar Komnenić, urednik portala Analitika Draško Đuranović...

10:33 - Na Povorci ponosa učestvovaće i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. Već su stigli i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, kao i šef Delagacije EU u Podgorici Mitja Drobnič. Stijepović je, nakon dolaska, u razgovoru sa organizatorima, rekao da je uvijek i u svakoj prilici uz svoje građane.

10:25 - Situacija u gradu je za sada mirna i nije bilo incidenata do sada.

Druga Povorka ponosa, čiji je cilj da poveća vidljivost LGBT populacije, biće održana danas u Podgorici s početkom u 11 sati.

Učesnici Povorke prošetaće Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog od parka Kralja Nikole ka zgradi Stare Vlade, i nazad.

Maršuta povorke

Građani koji žele da učestvuju u Povorci ponosa do 11 časova treba da dođu kod hotela "M Nikić" gdje je ulaz, uz obavezna lična dokumenta.

Ulazak u osiguranu zonu biće omogućen od 10 do 11 sati i svi učesnici/e će morati da prođu kroz dva kontrolna ulaza, najavljeno je iz Kvir Montenegro.

Mjesto okupljanja učesnika/ca Povorke se nalazi na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog (kod zgrade Pošte Crne Gore).

Prisustvo su potvrdili ombudsman Šućko Baković, šef delegacije EU Mitja Drobnič... Funkcioneri LP, PCG i DPS su najavili svoje prisustvo. Svog predstavnika, Leona Đokaja, delegirao je i SDP.

Povorku, koja će šetati od hotela “Crna Gora” do stare zgrade vlade, obezbjeđivaće više od 1.800 policajaca.

Galerija

Bonus video: