Kaluđerović: Stop unižavanju crnogorskih diploma

“Vijesti” su ranije objavile da više od 200 diploma pravnih fakulteta iz okruženja, među kojima ima i crnogorskih, više od godinu čeka priznavanje u Srbiji a za potrebe zaposlenja
108 pregleda 3 komentar(a)
Pravni fakultet, Foto: Boris Pejović
Pravni fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.10.2017. 19:41h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) upoznat je sa problemom sa kojim se susrijeću ili će se eventualno sresti neki tek diplomirani studenti pravnih nauka iz Crne Gore prilikom priznavanja njihove obrazovne isprave za potrebe tržišta rada u Srbiji, saopštila je juče koordinatorka programa u toj NVO Snežana Kaluđerović.

“Cijeneći da to prevazilazi naše kapacitete kao NVO u dijelu pomoći oštećenim studentima mi smo upoznali najviše instance u Vladi Crne Gore o ovom problemu, putem inicijative za hitno postupanje u rješavanju problema nepriznavanja diploma Pravnog fakulteta UCG u Srbiji”, kazala je Kaluđerovićeva.

“Vijesti” su ranije objavile da više od 200 diploma pravnih fakulteta iz okruženja, među kojima ima i crnogorskih, više od godinu čeka priznavanje u Srbiji a za potrebe zaposlenja.

“Vjerujemo da je Vlada Crne Gore najadekvatnija adresa za rješavanje ovog ozbiljnog međudržavnog pitanja, a kako bi zaštitila kredibilitet svojih visokoškolskih ustanova na regionalnom i međunarodnom tržištu rada. Srbija je ta koja krši Lisabonsku konvenciju i time ugrožava i interes Crne Gore kao potpisnice iste u ovoj priči i nema razloga da Vlada bude nijema na to. Ona mora to riješiti u bilateralnoj komunikaciji sa Republikom Srbijom, a ako nije moguće tako onda kroz Komitet Konvencije o priznavanju kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja u regionu Evrope koji ima po jednog predstavnika svake zemlje potpisnice”, ocijenila je Kaluđerović.

Ističe da Crna Gora ima preko 10.000 svršenih visokoškolaca na biroima rada.

”I malo tržište rada u odnosu na broj inostranih obrazovnih isprava koje godišnje nostrifikujemo za potrebe tog istog tržišta rada, a kojih je preko 1.800, a značajnim dijelom su upravo iz Srbije”.

Prema riječima Kaluđerović, takva statistika nas ne može i ne smije spriječiti da ne poštujemo i sprovodimo međunarodne sporazume kao i državne zakone.

“Ukoliko se želi zaštititi svoje tržište rada zna se kako se to radi, ali procedure donošennja propisa radi takve zaštite ne odlažu i zaustavljaju sprovođenje važećih propisa u postupanju po pristiglim zahtjevima za nostrifikaciju, kao što je to trenutni odnos Srbije prema Crnoj Gori. Dodatno, mnogo je manji broj diploma koje se u Srbiji nostrifikuju iz Crne Gore, ali to ne poništava obavezu primjene principa reciprociteta od strane Vlade Crne Gore kako bi zaštitila validnost diploma koje izdaju visokobrazovne ustanove u Crnoj Gori a koje za to imaju urednu licencu i akreditaciju. Očekujemo i da nadležno Ministarstvo i Univerzitet Crne Gore zvanično zatraže odgovor od Srbije koliko je diploma pravnih fakulteta iz Crne Gore na „čekanju“ radi nostrifikacije za potrebe tržišta rada u Srbiji i koji je rok u okviru koga se odlučuje po zahtjevu za nostrifikaciju, kako bi imali i činjenično utvrđeno precizno stanje”, zaključila je Kaluđerovićeva.

Bonus video: