Kamiondžije i taksisti najavili blokadu puta prema Kosovu

Nezadovoljni prevoznici blokirali jednu traku puta Rožaje-Kula-Peć na tri sata i upozorili da će potpuno blokirati taj put u maju
53 pregleda 0 komentar(a)
Kula, protest, Foto: Aida Sadiković
Kula, protest, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 24.04.2012. 08:04h

Najmanje 100 kamiondžija iz Rožaja, Berana, Plava, Nikšića, Podgorice i Bara, te lokalnih taksista i mještana blokiralo je u ponedjeljak tri sata jednu traku na regionalnom putu Rožaje - Kula - Peć, u znak protesta zbog preskupih osiguravajućih taksi na kosovskom graničnom prelazu.

Oni su istakli da je u pitanju protest upozorenja kako bi nadležni shvatili ozbiljnost njihovih namjera. Ukoliko se za mjesec ne riješi njihov zahtjev, najavili su da će 23. maja potpuno blokirati regionalni put.

"Tim mjerama je dovedena u pitanje egzistencija svih nas, zbog čega ćemo nadležnima dati rok od mjesec dana da međudržavnim kontaktima riješe problem. Ukoliko se to ne dogodi, preduzećemo radikalnije mjere"

"Tražimo da nadležno ministarstvo pregovara sa kosovskim kolegama o ukidanju enormno visokih taksi. Petnaestodnevno osiguranje od 178 eura za kamione i 30 eura za putnička vozila je nepodnošljivo za naše uslove, sputava nas da radimo i pozitivno poslujemo. Zbog toga ćemo 23. maja, ukoliko se problem ne riješi, potpuno blokirati put, pa neka nas hapse, ukoliko misle da će problem riješiti ako našu djecu ostave bez hljeba" rekao je u ime kamiondžija Kemal Zekić.

On je rekao da njegove kolege ne očekuju smanjenje već potpuno ukidanje taksi, te da se i preko tog prelaza "kao u svim demokratskim zeljama obavlja slobodan protok roba, ljudi i kapitala".

Emir Ivezić iz Bara je rekao da kosovske takse ne ugrožavaju samo Rožajce, već sve crnogorske kolege koji posluju sa Kosovom.

"Tim mjerama je dovedena u pitanje egzistencija svih nas, zbog čega ćemo nadležnima dati rok od mjesec dana da međudržavnim kontaktima riješe problem. Ukoliko se to ne dogodi, preduzećemo radikalnije mjere" rekao je Ivezić.

Njima je u petak šef rožajske policije Sadik Šabanović uručio rješenje o zabrani blokade regionalnog druma

Bajram Hodžić iz Berana je ponovio da kamiondžije uz ovako visoke namete nemaju računa da rade.

"Kolege sa Kosova plaćaju oko 300 eura za tri mjeseca, a mi preko 700. Samim tim oni imaju računa da jeftinije naplaćuju svoje usluge zbog čega nam predstavljaju nelojalnu konkurenciju. Države među sobom rješavaju i mnogo veće probleme, pa smo sigurni da mogu i ovaj samo ako ima volje" rekao je Hodžić.

Među učesnicima protesta je bilo i mještana Dacića, te katunskih naselja Kaluđerskog Laza, Gornjeg i Donjeg Bukelja, Bandžova.

Zeća Dacić iz Gornjeg Bukelja je rekao da oko 50 familija ima rodbinu u obje države, i na Kosovu i u Crnoj Gori.

"Svaki put kada krenemo da obiđemo najbliže moramo da plaćamo osiguranje, što je nepodnošljivo za naše kućne budžete, s obzirom na ekonomske prilike u kojima živimo. Na narednim protestima ćemo se pojaviti u mnogo većem broju, jer te takse negativno utiču i na porodične veze i na kućne budžete i na posao" rekao je Dacić.

Učesnici protesta tvrde da ih je bilo najmanje 200, dok iz policije kažu da se okupilo oko 35 kamiona i petnaestak manjih automobila.

Njima je u petak šef rožajske policije Sadik Šabanović uručio rješenje o zabrani blokade regionalnog druma, a na osnovu zakona o javnim okupljanjima koji zabranjuje blokade magistralnih, regionalnih i drugih puteva.

Umjesto policije trebalo da dođe neko iz Vlade

Prevoznike je iritiralo što je na Kuli bilo mnoštvo policije koja je čak dovezla i "marice".

"Nijesmo ovdje da radimo bilo šta mimo zakona, već samo da tražimo svoja prava. Umjesto policije, država je trebalo da pošalje nekog iz Vlade ili resornog ministarstva da sasluša naše probleme i pomogne rješavanje - rekli su okupljeni na Kuli, dodajući da su se pisano obraćali mnogima, ali su primili jedino predstavici rožajske ispostave policije."

"Ne bi valjalo da kamionima pođemo pred Vladu, ipak na ovom drumu mi zarađujemo hljeb" rekli su oni.

Bonus video: