Kampanji Budi odgovoran druga nagrada Partnerstva otvorenih vlada

„Kampanja Budi odgovoran nas uči veoma važnoj činjenici, a to je da sadržajna i plodna saradnja sa građanima može obezbijediti javnim institucijama resurse, vještine i povjerenje potrebno za uspješnije sprovođenje javnih politika"
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2014. 06:42h

Kampanji Budi odgovoran, koju su zajedno razvili Vlada i Elektrotehnički fakultet, dodijeljena je u Njujorku druga nagrada međunarodne inicijative Partnerstva otvorenih vlada u konkurenciji najboljih projekata iz 33 zemlje svijeta.

Ovo prestižno priznanje dodijeljeno je crnogorskoj kampanji zbog, kako je saopšteno, doprinosa u afirmaciji saradnje civilnog i javnog sektora i aktivnog uključivanja građana u javne politike.

Prva nagrada Partnerstva otvorenih vlada uručena je projektu iz Danske, dok je trećaplasirani bio projekat sa Filipina. Među deset najboljih našli su se još i projekti iz Italije, Holandije, Meksika, Velike Britanije, Perua, SAD i Francuske.

Na ceremoniji dodjele nagrada, koja je održana kasno sinoć po srednjeevropskom vremenu, na nivou šefova država i vlada, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, najviši državni zvaničnici zemalja čiji su projekti osvojili prva tri mjesta govorili su o nagrađenim inicijativama i uručili nagrade pobjedničkim timovima.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović je tom prilikom uručio nagradu koordinatoru kampanje iz Biroa za odnose s javnošću Vlade, Vuku Vujnoviću i profesoru Slobodanu Đukanoviću, koordinatoru Kreativnog programerskog tima Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici.

„Kampanja Budi odgovoran nas uči veoma važnoj činjenici, a to je da sadržajna i plodna saradnja sa građanima može obezbijediti javnim institucijama resurse, vještine i povjerenje potrebno za uspješnije sprovođenje javnih politika", naveo je Vujanović prilikom dodjele nagrade crnogorskom timu.

On je kazao da ovaj projekat ne bi bio moguć bez naprednih akademskih znanja predstavnika Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, značajne podrške Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i britanske Ambasade u Podgorici, posvećenog rada inspekcijskih službi i liderske vizije Ministarstva finansija.

On se posebno zahvalio odgovornim građanima i crnogorskim medijima na kontinuiranoj podršci kampanji Budi odgovoran, kao i nevladnim organizacijama Centru za demokratsku tranziciju, Institutu Alternativa, Građanskoj alijansi, Ekološkom pokretu Ozon i Green Home koje su podržale kandidaturu crnogorske kampanje za ovu prestižnu međunarodnu nagradu.

Partnerstvo otvorenih vlada je multilateralna inicijativa čiji je cilj da obezbijedi konkretnu posvećenost vlada unapređenju transparentnosti, osnaživanju uloge javnosti u procesu donošenja odluka, borbi protiv korupcije i afirmaciji upotrebe novih tehnologija u cilju razvoja demokratije.

"Crna Gora je jedna od prvih zemalja koje su pristupile ovoj inicijativi i koja danas okuplja 64 zemlje svijeta", navedeno je u saopštenju Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Galerija

Bonus video: