Kanal u Buljarici može da se kopa, ali samo uz ekološku saglasnost

“Jedinstvenost Buljarice se ogleda u tome što predstavlja jednu od nekoliko preostalih močvara i laguna na jadranskoj obali. Njenu visoku ekološku vrijednost čine slatkovodna staništa, zato je vrlo bitan način obnavljanja zatrpanih kanala”
148 pregleda 0 komentar(a)
Buljarica, kanal, Foto: Koalicija 27
Buljarica, kanal, Foto: Koalicija 27
Ažurirano: 08.10.2018. 08:17h

Obnavljanje kanala u Buljaričkom polju ne može imati veći negativan uticaj na taj vodeni ekosistem, ali samo pod uslovom da za radove postoji ekološka saglasnost, kazao je “Vijestima” biolog Vuk Iković.

Mještani mjesnih zajednica Buljarica i Petrovac iskopali su kraj jednog od austrougarskih kanala, koji odvodi slatku vodu iz Buljaričkog polja u more i omogućili miješanje sa slanom vodom. Radove su izvodili sami, uz, kako su kazali, usmenu saglasnost Morskog dobra.

Ekološki aktivisti Koalicije 27 upozorili su da radovi mogu negativno uticati na živi svijet na toj lokaciji.

Iković kaže da obnavljanje kanala može da unaprijedi stanje životne sredine na tom prostoru, pod uslovom da se to radi pravilno.

“Za ovakve zahvate potrebni su vodni uslovi i saglasnost na postupak procjene uticaja na životnu sredinu”.

Iković je ocijenio da se kroz te postupke definiše način otvaranja zatrpanih kanala, odlaganja sedimenta, vrijeme izvođenja i dužina trajanja radova.

Rekao je i da su analize neophodne u cilju definisanja zahtjeva prirode, jer su kvalitet životne sredine i zdravlja lokalnog stanovništva u tijesnoj vezi sa kvalitetom vode, zemljišta, biljaka i životinja tog prostora.

“Jedinstvenost Buljarice se ogleda u tome što predstavlja jednu od nekoliko preostalih močvara i laguna na jadranskoj obali. Njenu visoku ekološku vrijednost čine slatkovodna staništa, zato je vrlo bitan način obnavljanja zatrpanih kanala”.

Mještani Buljarice su, kako je “Vijestima” kazao predsjednik te MZ Đorđe Gregović, inicirali čišćenje kanala kako bi omogućili odvod atmosferskih voda i kako bi barkama, u slučaju naglog nevremena, obezbijedili sigurno utočište.

Gregović je rekao i da su sve radove ovih dana izvodili sami, bez pismenih odobrenja “Morskog dobra” i uz simboličnu novčanu pomoć Opštine Budva. Kazali su i da će složenije radove finansijski i mehanizacijom preuzeti “Morsko dobro”, iz kojeg se nisu oglašavali.

Bonus video: